De bekendste advocaten van Nederland

Nederland kent veel advocaten waarvan een aantal door de jaren zo’n beetje Bekende Nederlander is geworden. Wil je gebruik maken van zo’n bekende advocaat, dan zul je ongetwijfeld diep in de buidel moeten tasten.

Hierbij een greep uit bekende (voormalig) advocaten die we in ons land bijna allemaal kennen.

Gerard Spong

Komt oorspronkelijk uit Suriname en is gespecialiseerd in strafrecht. Zijn deskundigheid ligt vooral in cassatiezaken. Daarnaast doet hij ook tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Spong heeft een bijzondere relatie met zijn geboorteland Suriname. Zo adviseerde hij vanaf 2000 pro deo de Surinaamse justitie bij het onderzoek naar de Decembermoorden.

Theo Hiddema

Hiddema is een Limburgse advocaat die na een stage bij Max Moszkowicz te Maastricht zijn eigen praktijk begon in 1981. Inmiddels zijn er twee filialen, in Amsterdam en Maastricht. Bekend werd hij vooral door onder andere de spraakmakende strafzaken tegen Florrie Rost van Tonningen-Heubel en later de Bende van Venlo. Inmiddels zit Hiddema ook in de politiek als Tweede Kamerlid voor het Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet.

Inez Weski

Weski is met haar haar zwarte kleding, zwaar opgemaakte ogen en imposant scala aan doodshoofdringen een extravagante verschijning en een echt buitenbeentje in de advocatuur. Ze was onder andere de advocate van Desi Bouterse in de Copa-zaak. Ze is een graag geziene gast in de media om haar opinie te geven over strafzaken.

Bénédicte Ficq

Ficq is één van Nederlands bekendste advocate die jaren achtereen door haar vakgenoten verkozen werd tot beste vrouwelijke strafpleiter. Ze was onder andere advocate van Jim T. (de verdachte van de balpenmoord), Badr Hari, Dino Soerel, Jan-Dirk Paarlberg en Marcel Teunissen.

Geert Jan Knoops

Knoops is strafrechtdeskundige. Hij is vooral bekend als advocaat van de twee zwagers Wilco Viets en Herman du Bois die onterecht waren veroordeeld in de Puttense moordzaak. Deze moordzaak wordt wel een de grootste gerechtelijke dwalingen ooit genoemd. Daarnaast behandelde Knoops ook zaken voor het Joegoslavië-tribunaal, het Rwanda-tribunaal en het Sierra Leone-Tribunaal.

Oscar Hammerstein

Begon na zijn studie bij het toenmalige advocatenkantoor Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. Hammerstein heeft een opvallende rol gespeeld in de aanslag op Rob Scholte. Beweerd wordt dat de aanslag aanvankelijk voor Hammerstein was bedoeld. Scholte raakte verlamd nadat er een bom onder zijn auto was geplaatst. Oscar Hammerstein werkt ook samen met Gerard Spong. In 2011 kregen ze onenigheid. Nog altijd is onduidelijk waarom.

Cees Korvinius

Ook Cees Korvinius is gespecialiseerd in strafrechtzaken. Cees Korvinus studeerde tussen 1970 en 1977 aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn verdediging van allerlei topcriminelen. Korvinius is ook lid van de Advies Commissie Strafrecht van de NOVA en de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming.

Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan. Maar die was toch burgemeester van Amsterdam, hoor ik u denken. Dat klopt. Van der Laan was (zeer verdienstelijk) burgemeester, maar ook voormalig advocaat. Hij was sinds 1992 medeoprichter en partner van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, werkte eerder al in de politiek en richtte zich daarna weer volledig op de advocatuur. Zijn belangstelling lag vooral in het bestuurdersaansprakelijkheidsrecht. Van 7 juli 2010 tot zijn overlijden begin oktober 2017 was hij dus weer terug in de politiek als eerste burger van Amsterdam.

Bram Moszkowicz

Natuurlijk moeten we deze (voormalig) advocaat niet vergeten. Moszkowicz heeft onder meer zaken gedaan voor Desi Bouterse, Holleeder en Geert Wilders. Omstreden is vooral zijn vertrek. Doordat Moszkowicz zijn financiële bedrijfsvoering niet op orde had en bovendien werd aangeklaagd door meerdere mensen, besloot de rechter in 2013 dat Moszkowicz zijn ambt niet meer mocht uitoefenen.

(14555)