De wereld van de fotografie

foto speciaalzaakTegenwoordig zit er op iedere smart Phone of mobiele telefoon wel een camera waarmee je aardige foto’s kunt maken. Handig, een dergelijke gadget, want zo kun je altijd je vrienden en familie laten zien waar je bent en hoe het daar is. Even een foto maken en via je smart Phone delen op bijvoorbeeld Facebook of andere social media platforms. Dat was vroeger toch wel even anders. Dan moest je je vakantiefoto’s laten ontwikkelen bij de plaatselijke fotospeciaalzaak en dan maar hopen dat je foto’s waren gelukt. Voor fotografen was er toen nog voldoende werk aan de winkel

Mooie foto’s met een spiegelreflexcamera

Toen de digitale spiegelreflexcamera’s een beetje betaalbaar werden, ging er veel amateurfotografen een nieuwe wereld open. Met de autostand konden de mooiste foto’s gemaakt worden die vroeger alleen gemaakt konden worden door een professionele fotograaf. Nu mislukken de foto’s bijna nooit meer en omdat ze digitaal worden opgeslagen, kun je eenvoudig de mislukte foto’s deleten. Een voordeel van een dergelijke autostand is dat je relatief eenvoudig mooie foto’s maakt. Maar wil je echt alles uit je spiegelreflexcamera halen, dan moet je alles zelf met de hand instellen. Zo zullen de meeste professionele fotograven nooit de autostand gebruiken maar voor iedere gelegenheid de instellingen van hun fotocamera zelf regelen met de hand. Op die manier krijgen ze de beste kwaliteit foto’s. Een nadeel van instellen met de hand is wel, dat je behoorlijk wat weten van fotograferen, want er is heel veel in te stellen bij een professionele spiegelreflexcamera.

Fotografen en journalisten

Voor fotografen en journalisten was er vroeger nog voldoende werk aan de winkel, maar tegenwoordig is er op het terrein van fotografie heel wat concurrentie. Omdat nu iedereen met de komst van de spiegelreflexcamera’s en de smartphones foto’s van behoorlijke kwaliteit kan maken, worden fotograven minder snel ingezet dan vroeger. Natuurlijk, een goede portretfotograaf of journalist van een groot dagblad heeft genoeg werk te doen, maar toch is er over de hele linie minder vraag. We kunnen nu namelijk zelf de mooiste foto’s van onze bruiloft of feest laten maken door iemand in de familie of in onze vriendenkring.

Opslaan van digitale foto’s

Waar we vroeger onze foto’s in ruimte verslindende fotoalbums moesten plakken, worden tegenwoordig in het digitale tijdperk de foto’s gewoon opgeslagen op een harde schijf of usb-stick. Wel zo handig, er kunnen heel veel foto’s op en de kwaliteit blijft in principe altijd hetzelfde. Vroeger werden foto’s flets en vergeelden ze na verloop van tijd, die tijd is dus voorbij met de komst van de digitale camera’s.

(113)