Verzekeringen voor ZZP’ers

zzp-zorgverzekeringVeel mensen dromen er van, werken als zelfstandig ondernemer of ZZP’er. Geen baas boven je, je bepaalt zelf wanneer je werkt en hoe je te werk gaat. Die vrijheid is wat de meeste mensen die zelfstandig ondernemer willen worden aantrekt. Maar het ondernemerschap is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je moet veel discipline hebben, je loopt zelf de risico’s als er een economische tegenwind opsteekt en je moet veel regelen. Zeker als je zelfstandig ondernemer bent met personeel, komt er nog heel wat kijken bij het runnen van je bedrijf. Zaken als loonbelasting, werkruimte regelen, enz., vereist een goed inzicht en heel wat doorzettingsvermogen, zeker in het begin. ZZP’ers hebben geen personeel en krijgen dus met loonbelasting voor personeel niet te maken. Maar wat als je als ZZP’er arbeidsongeschikt wordt of ziek wordt? Dat betekent in de meeste gevallen dat er in die periode geen inkomsten zijn. Vandaar dat zelfstandig ondernemers en ZZP’ers daartegen goed verzekerd moeten zijn. En ook het pensioen moet zelf geregeld worden, er is geen bedrijfspensioenfonds waar je als zelfstandige pensioen kunt opbouwen.

Arbeidsongeschiktheid

Ook zijn er veel ondernemers en ZZP’ers die zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Stel dat je opeens arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval, dan valt in een keer je bron van inkomsten weg en wat dan? Voor dit probleem bestaat dus de welbekende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een nadeel van deze verzekering is wel dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Zeker startende ondernemers of ZZP’ers hebben daar niet altijd voldoende vermogen voor om een dergelijke dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar als je het wel kunt betalen is het wellicht verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Zorgverzekering voor ZZP’ers

Iedereen in Nederland moet verplicht een basis zorgverzekering hebben, of je nou werkzaam bent of niet. Dat is wettelijk geregeld. Maar op het gebied van de zorgverzekering voor ZZP’ers zijn er soms gunstige aanvullende verzekeringen af te sluiten, waarbij je dus korting krijgt op je premie, puur om het feit dat je zelfstandig bent of ZZP’er. Op internet is hier veel over te vinden en het loont de moeite om je daar eens goed in te verdiepen.
Advies van een verzekeringsagent
Het is altijd verstandig om eens een keer een goed advies in te winnen bij een verzekeringsagent om de mogelijkheden eens goed op een rijtje te krijgen. Hij of zij kan je goede tips geven, ook op fiscaal gebied. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je een verzekering gaat afsluiten en betaal je niet onnodig te veel.

(154)