Dé rage van 2014 voor kinderen nu weer terug?

Wat is Loom?

Loom staat voor weven en is dus eigenlijk niet iets nieuws. Wat wel nieuw is, dat is de rage loom. Het maken van o.a. armbandjes van kleine elastiekjes, zo genaamde loom elastiekjes.  Deze elastiekjes weef je op een bord en aan als je klaar bent dan haal je de elastiekjes van het bord af en dan heb je dus bijvoorbeeld een eigen armband. Op youtube bestaan vele video’s waarin men uitlegt hoe je een loom armband maakt, maar al snel kwamen mensen erachter dat je ook ringen kan maken en kettingen. Op dit moment is het al zover dat men de fantasie helemaal laat gaan en telefoon hoesjes maken, diertjes en andere leuke creaties.

Waar komt Loom vandaan?

Het verhaal begint bij een vader van chinese afkomst die in 2010 zijn dochters bezig zag met het maken van armbandjes van elastiekjes. Hij kreeg toen het idee en in 2011 kwam twist bandz op de markt. In 2012 werd de naam veranderd in rainbow loom. Het werd een grote hit in Amerika waar al miljoenen loom sets over de toonbank gingen en daar is de rage al geen rage meer te noemen. Al meer dan een jaar is men in de ban van het “loomen”. Ook daar domineren de filmpjes op youtube en schieten de loom shops en facebook pagina’s als paddenstoelen uit de grond. Kinderen kijken massaal op de ipad naar filmpjes van deze rage.

Het verschil in Rainbow loom en al die andere loom artikelen

Toen Rainbow Loom in Nederland op de markt kwam, toen zag je al vrij snel daarna andere loom artikelen opduiken. Zit er verschil in kwaliteit? De verschillen zijn er zeker, zo is een Rainbow Loom bord wat gladder afgerond dan de andere loom borden. Maar waarom word er niet alleen de Rainbow Loom verkocht? Dat is eigenlijk heel simpel, de Rainbow Loom borden zijn vaak duurder dan een ander loom bord en scheelt al snel €15 per bord. En Rainbow Loom is een merknaam, en dat zijn de andere borden niet. De kwaliteit en de prijs is dus anders maar alle Loom producten komen uit China. De ene webshop koopt het via de groothandel in Nederland en de andere webshop importeert het rechtstreeks vanuit China. Dus waar u ook koopt, het zit hem niet altijd in de kwaliteit maar wel in de originaliteit. Zo heeft de een een groter assortiment dan de ander en de ander juist weer unieke artikelen.

Hoe lang blijft de rage in Nederland?

Hoe lang de rage blijft dat is natuurlijk koffiedik kijken. Wel is de rage overgeslagen naar België en ook in andere landen doemt het op. Wel kan je zien dat dit niet zomaar een rage is. Waar iedereen vaak denkt aan de dochter die op een zondag middag een armbandje voor haar vader en moeder maakt, zijn er nu grote youtube kanalen en is het loomen niet alleen voor kinderen. Doordat volwassenen ook aan het loomen zijn geslagen zie je dat het dus langer blijft bestaan, het publiek is immers breder dan bv bij de scooby doo touwtjes.

Kijkt u maar eens goed om uw heen, vaders die de armbandjes dragen die hun dochter hebben gemaakt, moeders die zelf armbandjes maken bijpassend aan hun kleding. Als u goed kijkt dan gaat het u opvallen hoeveel loom armbandjes er gedragen worden.

 

(8)