Discussie “Het Nieuwe Werken”

De tijd van 09:00 uur tot 17:30 uur dag in dag uit werken op kantoor lijkt verleden tijd. Sinds een aantal jaren is ‘Het Nieuwe Werken’ of ‘werken 2.0’ geïntroduceerd. Het nieuwe werken houdt in dat je kunt werken waar en wanneer je maar wilt, als je je werk maar af krijgt. Hierdoor hoef je niet altijd op kantoor aanwezig te zijn maar kun je ook vanuit huis of andere plekken werken. Het doel van het nieuwe werken is een optimaal resultaat behalen en je tijd daarmee zo goed mogelijk te benutten. Door niet iedere dag vanuit kantoor te werken wordt er onder andere reistijd en kosten bespaard, wat weer kan leiden tot een beter milieu.

Voordelen nieuwe werken

Het nieuwe werken kent meerdere voordelen. Een daarvan is, zoals besproken in de inleiding, dat werknemers niet afhankelijk zijn van plaats en tijd. Je kunt zelf je tijden bepalen en werken vanaf waar je maar wilt. Daarnaast zorgt dit ook voor variatie voor de werknemers, zo ben je niet iedere dag op kantoor. Daarnaast kan de tijd beter benut worden doordat er geen of minder reistijd is.
Ook kan er op het kantoor ruimte en kosten worden bespaard. Het kantoor hoeft niet meer het aantal werkplekken te bieden die gelijk staat aan het aantal werknemers. Hierdoor kan er gekozen worden voor een kleinere kantoorruimte met beperkte kantoormeubelen en kan er bespaard worden op de maandelijkse huurkosten.
Daarnaast biedt het nieuwe werken veel vrijheid voor de werknemers en dat zou moeten leiden tot meer zelfstandigheid. Een medewerker zal vaker zelf beslissingen moeten nemen en de consequenties van die beslissingen, goed of slecht, moeten ondergaan. Hierdoor kunnen werknemers zichzelf beter ontplooien en van nog meer waarde worden voor het bedrijf.

Nadelen nieuwe werken

Het nieuwe werken kent ook een aantal nadelen. Een daarvan is dat je geen direct contact hebt met collega’s en vaak geïsoleerd werkt. Je kunt niet even iets vragen of een praatje maken met een collega. Een ander nadeel is dat er geen toezicht is van de werkgever, waardoor je volledig je eigen gang kunt gaan maar ook sneller afgeleid kan worden.
Daarnaast moeten alle medewerkers kunnen beschikken over dezelfde voorzieningen die nodig zijn om het werk uit te voeren. Medewerkers die vanuit huis werken hebben bijvoorbeeld een goede laptop nodig met de benodigde software om hetzelfde werk vanuit huis te kunnen uitvoeren. Ook moet je als werknemer heel flexibel zijn om niet steeds vanuit één plek te werken en zul je goed bereikbaar moeten zijn.

(0)