Bezoekje aan IJmuiden!

IJmuiden is een havenstad in Nederland, gelegen in de provincie Noord-Holland. IJmuiden heeft maar liefst vier havens, de Vissershaven, de haringhaven, de IJmondhaven en Seaport Marina IJmuiden, een haven voor recreatievaart. IJmuiden is daarom een van de grootste zeehavens van Nederland. Alleen de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter. Al met al is IJmuiden een interessante stad. Maar, wat is er eigenlijk allemaal te doen in IJmuiden? Lees het hieronder!

 

Theater

In IJmuiden is er een stadsschouwburg te vinden, genaamd Stadsschouwburg Velsen. Het theater is goed bereikbaar, heeft een gratis parkeergelegenheid dichtbij het theater en biedt fantastische theatervoorstellingen aan. Rondom deze voorstellingen zijn er aantrekkelijke extra’s voor het publiek, zoals meet & greets, afterparty’s en lezingen. Het theater heeft een capaciteit van ruim 700 zitplaatsen. In de foyer is het mogelijk om gezellig iets te drinken of (na) te praten over de voorstelling. 

 

Museum

IJmuiden biedt ook een heel erg leuk museum genaamd het Bunker Museum IJmuiden. Dit museum is een oorlogsmuseum in IJmuiden, dat in 2005 geopend is. Het is gevestigd in manschappenbunkers die behoren tot de Marine Kustbatterij Heerenduin, een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum opende in 2005 met een bunker, waarna in 2006 een tweede opende en in 2009 werd de derde bunker geopend. De derde bunker is tevens ook de entree van het museum. De bunkers zijn met elkaar verbonden door middel van loopgraven, die later in 2009 aangelegd zijn. Sindsdien is het Bunker Museum IJmuiden een openluchtmuseum.

 

Een ander museum gelegen in IJmuiden is het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Dit is een scheepvaartmuseum. Het museum is gevestigd in een voormalige visserijschool en heeft dertien zalen die over de geschiedenis en ontwikkeling gaan van het Noordzeekanaal, de haven van IJmuiden en de visserij. Het museum is in 1994 geopend. 

 

Park

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in Noord-Holland, ten westen van Haarlem. Het park is in 1995 ingesteld en is ongeveer 38km² groot. Het park is gelegen langs zee, tussen IJmuiden en Zandvoort in. Het park wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren. Een hele boel dus, op deze manier blijft het park wel netjes.

(0)