Gameverslaving Pokemon Go

Pokemon_GoGameverslaving is een internationaal welbesproken topic. Met name door kinderen en jong volwassenen wordt veel tijd besteed aan het spelen van games op de computer of console. Bij ongeveer drie procent van de jongeren is spraken van een gameverslaving. Het grootste deel hiervan valt tussen de leeftijdsgroep twaalf tot achttien jaar. Teveel binnen zitten achter een computer met games is voor vele een criteria bij de beoordeling van het wel of niet hebben van gameverslaving. Desocialisering zou het gevolg zijn en een te kort aan vitamine D. Buiten spelen is voor elk kind gezond. Zorgt gamen nu echt voor slecht sociaal gedrag en tekort aan zonlicht?

Smartphone games

Sinds de opkomst van smartphones zijn er vele smartphone games te verkrijgen . Games die je ook buiten kunt spelen, zelfs in groepsverband. Het spel Angry Bird is voor de smartphone de meest populaire solo game. Gameontwikkelaar Nintendo heeft in samenwerking met Niantic het ultieme spel op de markt gebracht voor de smartphone. Pokemon Go is de nieuwe trend. Je gaat hierbij buiten opzoek naar diverse Pokemon. Je kent ze wel…. Squirtle, Blastoise, Spearow en Pikachu. Met behulp van een GPS (locatie) verbinding kan je op je scherm Pokemon dieren vinden. Het is de bedoeling dat je ze traint door veel te lopen en de strijd aangaat met met andere gebruikers. Ondanks de populariteit en vele geregistreerde ongelukken, door onoplettende gebruikers, zou het oneerlijk zijn te zeggen dat gamen per definitie slecht is voor de ontwikkeling van kinderen. Alles in mate, daar gaat het om. Een uitzonderlijk dag uren besteden aan een game maakt geen verslaving. Wat maakt dan wel een persoon tot gameverslaving? Dit is de vraag: kan je het spel links laten liggen? Zo ja, dan ben je niet verslaafd.

Buitenspelen

Als ouder is het goed om kinderen op te laten groeien met computers, game consoles en smartphones. Let erop dat games, zoals Pokemon Go en Angry
Bird geen verslaving wordt, ook al is het buiten. Doe dit door buitenspelen met spelletjes te stimuleren. Maak kinderen lid van een sportvereniging, zoals een voetbalteam, dansschool of sportschool. Zorg voor voldoende buitenspelletjes, zodat kinderen kunnen voetballen, steppen of schommelen.

(36)