Welke soorten DJ’s heb je?

De afkorting DJ staat voor Disk jockey. En als je een DJ wilt inhuren, moet je wel weten met wat voor soort DJ je te maken hebt. Het doel van een DJ blijft eigenlijk hetzelfde. Ze willen mensen entertainen door middel van muziek.

DJ in een discotheek

Een discotheek is natuurlijk niet compleet zonder een DJ. Dit zorgt voor veel publiek en laat mensen lekker dansen en genieten van de sfeer. Een discotheek heeft vaak geen eigen DJ in huis, maar huurt er een in om deze taak op zich te nemen. In het algemeen hebben deze DJ’s hun eigen platenspelers, mengpanelen en muziek bij zich. Deze DJ’s hebben vaak geen eigen nummers die ze meenemen, maar gebruiken bekende populaire nummers en laten die mooi in elkaar overvloeien, zodat er nooit een dood moment ontstaat op de dansvloer.

De radio DJ

Iets heel anders dan bovenstaande is de Radio DJ. Deze speelt niet letterlijk voor een groep mensen, maar doet dit natuurlijk wel in de zin van dat hij vanaf een vaste locatie te horen is door iedereen die op de juiste zender intuned. Deze DJ’s zijn vooral veel aan het praten tussen het draaien van plaatjes in. Sommige geven alleen informatie over het nummer dat ze hebben gedraaid, terwijl andere ook aan entertainment doen door bijvoorbeeld interviews, quizzen, leuke weetjes, prijsvragen, etc.

De turntablist

De ‘turntable’ (oftewel draaitafel) wordt door deze soort DJ gebruikt om trucjes en skills op te laten zien. Een bekend geluid dat hierbij wordt gebruikt is het scratchen. Ook kunnen 2 draaitafels tegelijk worden gebruikt (Beat Juggling). De muziek die ze hierbij gebruiken is vaak hiphop en R&B. Eigenlijk kun je zeggen dat de draaitafel wordt gebruikt als muziekinstrument.

De Drive in DJ

Zoek je iemand voor feesten en partijen? Dan zit je met een drive in DJ helemaal goed! Deze DJ heeft een heel gevarieerde stijl, omdat hij zich aanpast aan de wensen van degene die hem inhuren. Wil je gouwe ouwe plaatjes horen? Dan regelt hij dat voor je! Maar wil je een bruiloft DJ? Dan zal hij wat meer rustige nummers spelen en op de juiste momenten weer sfeer creëren. Door zijn microfoon zal hij af en toe ook wat zeggen om de avond aan elkaar te praten. Een drive in DJ inhuren is dus zeker een aanrader.

(259)