Sparen of beleggen?

Geld speelt een rol, een grote rol in de hele wereld, of we het nu leuk vinden of niet. Geld is natuurlijk een ruilmiddel wat door de hele wereld wordt gebruikt in het handelsverkeer tussen personen, bedrijven en zelfs landen. Of geld gelukkig maakt is weer een heel ander verhaal, maar een belangrijke rol speelt geld in ieder geval wel.
We hebben net een behoorlijke economische crisis achter de rug waarbij er veel bedrijven failliet zijn gegaan en ook veel mensen hun baan hebben verloren. In die gevallen is er dus gewoon minder geld te besteden en moeten we een stapje terug doen, we moeten dan gaan bezuinigen. Ook de overheid doet aan bezuinigen in minder rooskleurige tijden en tijdens de vele Kamerdebatten staat de kwestie bezuinigingen altijd hoog op de agenda.

Met geld meer geld maken

Aan de andere kant zijn er altijd mensen die geld over hebben, geld dat ze niet direct nodig hebben en waar ze mee geld mee willen en kunnen maken. In dat geval zijn er eigenlijk twee voor de hand liggende opties, sparen of beleggen. Aan beide methoden om rendement over uw geld te krijgen zitten natuurlijk voordelen en nadelen, hieronder zetten we een en ander op een rij.

Sparen

Het voordeel van sparen is dat het zekerheid geeft, u krijgt altijd rente over uw ingelegde vermogen. U loopt dus zo goed als geen risico en dat is wel zo prettig als u geen risico wilt lopen. Een nadeel is wel dat uw rendement relatief laag is, zeker in deze tijd waar de rente ontzettend laag staat. Maar u heeft in ieder en goed inzicht hoe u uw vermogen opbouwt.

Beleggen

beleggenAls u echt veel rendement wilt halen uit uw geld is beleggen een optie. Maar u moet u wel rekening mee houden dat u met beleggen veel meer risico loopt dan bij het openen van een spaarrekening. Als u gaat beleggen bent u dus in zekere zin aan het gokken met uw geld. U kunt er overigens wel voor kiezen om te beleggen waarbij u wat meer risico loopt en een hoger rendement krijgt, of dat u wat minder risico loopt maar ook een lager rendement krijgt over uw ingelegde vermogen.
Vraag financieel advies
Als u vermogen heeft en daar iets mee wilt gaan doen, vraag dan advies aan een financieel expert. Het is verstandig om wel goed onderzoek te doen naar een goed bureau voor advies en niet met het eerste de beste bedrijf in zee gaat. Wellicht kunt u zich laten adviseren door verschillende adviseurs om een zo onafhankelijk mogelijk advies te krijgen.

(14)