Crossfit als lifestyle

Crossfit is de populairste sport van dit moment. Er is geen enkel andere krachtsport bij vrouwen zo populair als in crossfit. De sport bestaat al jaren. In de loop van tijd ontstaat er een naam voor de sport: crossfit. De sport biedt kansen voor bedrijven om commercieel opgepakt te worden. Dit is (met name) het laatste jaar gebeurd. Op dit moment is crossfit niet alleen een trend, maar ook een lifestyle. Reebok is een van de merken welk erin geslaagd is een succesvolle kledinglijn te introduceren gericht op crossfit. Hiernaast organiseert Reebok de jaarlijkse crossfit games in de Verenigde Staten: een gigantisch evenement, welk gepaard gaat met miljoenen aan gesponsord geld en middelen. Celebrities, magazines, films en de voedingsbranche weten crossfit te gebruiken om meer omzet en succes te genereren. De sport heeft een Spartaans imago, bestaande uit gezonde en gespierde slanke vrouwen en mannen. Hiermee draagt de sport uit garant te staan voor een gezonde leefstijl, zowel voor het innerlijk als uiterlijk. In werkelijkheid is crossfit een goede manier een gezonde leefstijl te creëren, net zoals vele andere sporten dit ook kunnen bewerkstelligen.

Disciplines van crossfit

fitHet is een sport dat bestaat uit een combinatie van gewichtheffen, conditie en atletischevermogen. Kenmerkend voor deze sport is de hoge intensiteit en de afwisselingen tussen de verschillende disciplines. Het gebruik van lichaamsgewicht en hulpmiddelen, zoals barbels, kettlebells en touwen zijn gebruikelijk. Oefeningen bestaan uit lunges, squats, pull-ups, deadlifts, jumping jacks en clean jerk. Dagelijks wordt er begonnen met een warming-up en activiteiten om bekwaam te worden in alle disciplines. Elke dag wordt afgesloten met een (zogenaamde) WOD – Workout of the Day – een trainingsroutine bestaande uit een reeks kracht, conditionele en atletische oefeningen van ongeveer 15 minuten. Het is gebruikelijk dat de resultaten worden bijgehouden en genoteerd op een white board. Op deze manier ontstaat er onderling (en individueel) een competitie om steeds beter te presteren.

Keerzijde van crossfit

Een onderbelicht onderwerp is de omvang van en kans op blessures door crossfit. Naast de vele positieve punten, kent crossfit een keerzijde. Kenmerkend voor de sport is (ook wel vaak) de slordige uitvoering van oefeningen, gepaard met een (relatief) hoge intensiteit. De botten, spieren en pezen krijgen zwaar te verduren. Wanneer je (ongetraind) te hard van stapel gaat en te weinig rust neemt kan het zijn tol gaan eisen. In de praktijk van crossfit zijn veel scenario’s bekend, waarin men blessures oplopen. Sommige blessures zijn makkelijk te verhelpen, andere vragen om een meer preventieve aanpak. Rust na sport is belangrijk voor herstel. Een sauna of massage kan de spieren losmaken. Mogelijke wervels en gewrichten die vast zitten kunnen door een chiropractor als deskundige verholpen worden.

(53)