Sporten voor kinderen

Sporten is gezond. Dit geldt voor kinderen en volwassenen. Plezier en het sociale aspect van sport is de voornaamste reden voor kinderen om te sporten. Gezondheid komt op een tweede plaats. Zelfs een individuele sport zoals tennis zorgt voor sociale contacten – je bent lid van een vereniging en ontmoet andere tijdens een training of wedstrijd. Tijdens school hebben kinderen verplicht gym, op deze manier dragen scholen bij aan de gezondheid van kinderen. Na school is het leuk voor kinderen om te sporten. Soms geeft een kind zelf aan welke sport hij of zij leuk vindt, en soms is dit niet duidelijk. Sommige sporten zijn erg duur, denk hierbij aan karten en ijshockey. Andere sporten, zoals voetbal en dans kosten vele malen minder qua contributie en sportkleding.

Voetballen

De meest populaire sport in Nederland is Voetbal. Elke regio heeft wel een voetbalclub voor elk niveau. Het is een toegankelijke sport voor iedereen, het is betaalbaar voor iedereen en er zijn geen bijzondere vaardigheden vereist, aangezien elk niveau een gepaste team heeft. Het enige waarin je moet investeren is een trainingspak, voetbalschoenen en scheenbeschermers. De kosten verschillen per merk. Als je opzoek bent naar de goedkoopste, dan kan je bijv. voetbalschoenen vergelijken op Voetbalkeus.nl In de meeste gevallen voorziet de club in overige kleding, zoals een shirt, sokken en broek van het team. Deze kosten zijn verwerkt in de contributie en worden vaak gesponsord door bedrijven.

Tennis

Een andere populaire sport is tennis. Evenals voetbal is deze sport toegankelijk. Qua prijsniveau zullen de kosten voor contributie hoger ligger. Het is een leuke sport voor kinderen die meer individueel willen sporten. Nadeel is vaak dat je met wedstrijden relatief veel moet reizen, aangezien er minder tennisclubs zijn dan voetbalclubs.

Breakdance

Dans is altijd leuk voor kinderen. Denk hierbij aan diverse Hollywood films, zoals de reeks van Step Up. De urban dance scene is hierbij erg populair. Het gaat hierbij om breakdance als dansvorm. Tijdens breakdance worden danspassen ingestudeerd. Er zijn zelfs wedstrijden in breakdance, verspreid over het gehele land.

Karten als Max Verstappen

Als het budget ruimer is kan je kijken naar een sport zoals karten. Vooral door de hype rondom Formule 1 coureur Max Verstappen, stijgt karten in populariteit. Je dient hierbij een eigen kart te kopen of huren. Hiernaast contributie voor het circuit en de de trainingen. Het technisch onderhoud aan de kart kan je zelf doen of uit besteden. Voor wedstrijden zal heel veel moeten reizen, zelfs eventuele wedstrijden in België, Duitsland en Frankrijk zijn mogelijk. Ondanks je veel stil lijkt te zitten in een kart, is karten een intensieve sport. Een kind ontwikkelt hierdoor rijvaardigheid op jonge leeftijd, zijn motoriek en andere zaken. Een training bestaat uit karten, maar ook hardlopen, fietsen en fitness – om zodoende het uithoudingsvermogen te verbeteren.

(38)