Verschil in kosten tussen Nespresso en Senseo

De discussie tussen Nespresso en Senseo is er één die al jaren woedt. Een vaak gehoorde opmerking is: Nespresso koffie is lekker maar veel te duur! Maar hoeveel scheelt dit nu precies op jaarbasis?

Nespresso is een op zichzelf staand onderdeel van Nestle. De naam Nespresso is afgeleid van de koffie ‘espresso’ en Nestle. Het bedrijf is in 1989 opgericht. Tegenwoordig is Nespresso in meer dan 40 landen actief en heeft het ongeveer 2600 medewerkers. De populairiteit van Nespresso is onder andere te danken aan de hoge kwaliteit, de handige capsules en de manier van koffie zetten.

Senseo is een koffiezetapparaat dat door Philips en Douwe Egberts is ontwikkeld voor de consumententmarkt. Het apparaat kwam in 2001 op de markt. Het apparaat maakt gebruikt van speciale pads om koffie te zetten. Douwe Egberts heeft een octrooi aangevraagd op de pads maar dit is ongeldig verklaard omdat het niet innovatief genoeg was. Daarom kunnen ook andere leveranciers de pads nu maken.

Verschil in kosten
Een Nespresso capsule kost €0,35. De originele Senseo pads kosten €3,83 voor 36 stuks. Dat komt neer op €0,106 per capsule. Als je uitgaat van een drie kopjes koffie per dag kunnen we de volgende rekensom maken:

365×3 = 1.095 kopjes koffie per jaar.

1.095 x 0,106 = € 116,07 euro per jaar aan koffie wanneer je Senseo pads gebruikt.
1.095 x 0,35 = €383,25 per jaar aan koffie wanneer je Nespresso capsules gebruikt.

Dat is dus een verschil van €267,18 per jaar.

Goedkope capsules
Tegenwoordig zijn er ook imitatie capsules op de markt. Dit zijn goedkopere capsules die je kunt gebruiken in je Nespresso machine. Er zijn veel verschillende aanbieders van de cupjes. Bij de Hoogvliet koop je er 100 voor €15,50. Als we bovenstaand voorbeeld gebruiken komt dit neer op €169,73 op jaarbasis bij de Hoogvliet capsules. Over de smaak valt natuurlijk te twisten. Naast Hoogvliet zijn er nog vele andere aanbieders zoals L’or Espresso en Goedcupje.

Machine
De Nespresso machines worden gemaakt door diverse fabrikanten. Enkele voorbeelden zijn Magimx, Miele, Siemens en Krups. De machines van Nespresso zijn ook duurder dan de Senseo. De goedkoopste machine van Nespresso kost €79,- en de goedkoopste Senseo is €48,-. De apparaten gaan gemiddeld 2 jaar mee en moeten daarna vervangen worden. Waneer er een specifiek onderdeel kapot is van je Senseo of Nespresso apparaat kun je ook Nespresso onderdelen bestellen bij www.onderdelenwinkel.nl

(773)