Verschil in kosten tussen Nespresso en Senseo

De discussie tussen Nespresso en Senseo is er één die al jaren woedt. Een vaak gehoorde opmerking is: Nespresso koffie is lekker, maar veel te duur! Maar hoeveel scheelt dit nu echt op jaarbasis?

Nespresso is een op zichzelf staand onderdeel van Nestle. De naam Nespresso is afgeleid van de koffie ‘espresso’ en Nestle. Het bedrijf is in 1989 opgericht. Tegenwoordig is Nespresso in meer dan 40 landen actief en heeft het ongeveer 2600 medewerkers. De populairiteit van Nespresso is onder andere te danken aan de hoge kwaliteit, de handige capsules en de manier van koffie zetten.

Senseo is een koffiezetapparaat dat door Philips en Douwe Egberts is ontwikkeld voor de consumentenmarkt. Het apparaat kwam in 2001 op de markt en maakt gebruikt van speciale pads om koffie te zetten. Douwe Egberts heeft een octrooi aangevraagd op de pads maar dit is ongeldig verklaard omdat het niet innovatief genoeg was. Daarom kunnen ook andere leveranciers de pads nu maken.

Verschil in kosten

Anno 2018 kost de goedkoopste officiële Nespresso-capsule € 0,36. De originele verpakking Senseo pads met 36 stuks kost bijvoorbeeld bij Albert Heijn € 4,29. Dat komt dus neer op € 0,119 per capsule.

Als je als voorbeeld nu eens uitgaan van vier kopjes koffie per dag, dan kunnen we de volgende rekensom maken:

365 x 4 = 1.460 kopjes koffie per jaar.

Nespresso: 1.460 x 0,36 = € 525,60 per jaar;
Senseo: 1.460 x 0,119 = € 173,74 per jaar.

Dat betekent dus een verschil van € 351,86 per jaar.

Goedkope capsules

Tegenwoordig zijn er ook imitatie Nespresso-capsules op de markt. Dit zijn capsules die je gewoon kunt gebruiken in je Nespresso-machine. Er zijn veel verschillende aanbieders van de cupjes die vaak een stuk goedkoper zijn dan de originele. Zo koop je bij Lidl cups van Bellarom voor slechts € 0,20 per cup. Bij de Hoogvliet koop je er 100 voor € 15,50. En de kwaliteit? Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar de Bellarom Azurro van de Lidl kwam als lekkerste ‘lungo’ uit een blinde smaaktest van de Consumentenbond.

De Nespresso-machines worden gemaakt door diverse fabrikanten. Enkele voorbeelden zijn Magimix, De’Longhi, Siemens en Krups. De machines van Nespresso zijn ook duurder dan de Senseo. De goedkoopste machine voor Nespresso kost € 79,- en de goedkoopste Senseo is € 48,-. De apparaten gaan bij intensief gebruik gemiddeld 2 jaar mee en moeten daarna vervangen worden.

Wanneer er een specifiek onderdeel kapot is van je Senseo of Nespresso apparaat kun je ook Nespresso onderdelen bestellen bij www.onderdelenwinkel.nl

(2575)