Werken bij Google

Plezier in het werk zorgt voor productiviteit en algehele vooruitgang van het bedrijf. Creativiteit komt los bij werknemers die zich verbonden voelen aan de missie van het bedrijf. Creativiteit zorgt voor nieuwe inzichten en zet deze om in innovatieve producten of diensten. Om succesvol te zijn als bedrijf is plezier een onmisbare factor voor ondernemers om groei te realiseren. Ontspanning en flexibiliteit in werkzaamheden van werknemers dragen bij aan plezier. Beide gaan gepaard met verantwoordelijkheid. Dit in tegenstelling tot de traditionele visie over werken. Het bedrijf Google is een typerend voorbeeld waarin er op een moderne manier gewerkt wordt.

Modern werken

The Intership is een verfilming, waarin het speelse karakter van Google tot uiting komt – hoe vrijheid in het werken, plezier en creativiteit stimuleren. Gespeeld door Vince Vaughn en Owen Wilson, waarin zij als senioren sales mensen zich inschrijven voor een intership bij Google. Het hoofdkantoor van Google is gevestigd in California, Silicon Valley Mountain View. Uit onderzoek van Millward Brown Optimor blijkt dat Google het sterkste merk ter wereld is. Dit mede bereikt door de speelse (moderne) manier van werken. Momenteel telt Google z’n 60.000 medewerkers verspreid over de gehele wereld, waaronder het kantoor in Nederland, Amsterdam. Het gaat hierbij niet alleen om een vorm van leiderschap, ook de faciliteiten dragen er zorg voor dat werknemers goed verzorgd worden en voldoende toekomen aan ontspanning. Denk hierbij aan een restaurant met (gratis) te krijgen ontbijt en lunch. De gelegenheid om te sporten in een eigen fitness centra en te ontspannen in een ontspanningsruimte. Ook het kantoormeubilair is goed afgestemd op de specifieke behoeftes van elke werknemers. Denk hierbij aan zit-sta tafels en ergonomische bureaustoelen.

Niet voor elke bedrijf zal het mogelijk zijn de faciliteiten van Google te bieden. Het gaat ook niet om de faciliteiten, het gaat om de werkwijze. De werkwijze die bijdraagt aan de groei en het succes van elk willekeurige onderneming. En welk bedrijf wil nu niet groeien? Bovendien zorgt plezier in het werk voor minder ziekmelding, aangezien statistisch bewezen is dat problemen op het werken leiden tot afwezigheid. Denk hierbij aan de onderlinge werksfeer, werkomstandigheden, leiderschap en faciliteiten als goede meubels. Aangezien een groot deel van de bevolking werkt op een kantoor, komen rug- en nekklachten steeds vaker voor. Een ergonomische bureaustoel en goede positionering van het bureau zorgen voor ontlasting van de de spieren. Kortom, plezier zorgt voor een gezond werkklimaat en plezier komt voort uit een gezonde werkomgeving.

(69)