De bekendste advocaten van Nederland

download (1)

Nederland kent veel advocaten waarvan een aantal zo’n beetje Bekende Nederlander is geworden. Wanneer je gebruik wilt maken van een bekende advocaat, dan zul je ongetwijfeld diep in de buidel moeten tasten. Welke bekende (voormalig) advocaten kent Nederland allemaal. Een greep.

Gerard Spong
Komt oorspronkelijk uit Suriname en is gespecialiseerd in strafrecht. Zijn deskundigheid ligt vooral in cassatiezaken. Daarnaast doet hij ook tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Spong heeft een bijzondere relatie met zijn geboorteland Suriname. Zo adviseerde hij vanaf 2000 pro deo de Surinaamse justitie bij het onderzoek naar de Decembermoorden.

Oscar Hammerstein
Begon na zijn studie bij het toenmalige advocatenkantoor Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. Hammerstein heeft een opvallende rol gespeeld in de aanslag op Rob Scholte. Beweerd wordt de aanslag aanvankelijk voor Hammerstein was bedoeld. Scholte raakte verlamd nadat er een bom onder zijn auto was geplaatst. Oscar Hammerstein werkt ook samen met Gerard Spong. In 2011 kregen ze onenigheid. Nog altijd is onduidelijk precies waarom.

Geert Jan Knoops
Knoops is strafrechtdeskundige. Hij is vooral bekend als advocaat van de twee zwagers Wilco Viets en Herman du Bois die onterecht waren veroordeeld in de Puttense moordzaak. Deze moordzaak wordt wel een de grootste gerechtelijke dwalingen ooit genoemd. Daarnaast behandelde Knoops ook zaken voor het Joegoslavië-tribunaal, het Rwanda-tribunaal en het Sierra Leone-Tribunaal.

Cees Korvinius
Ook Cees Korvinius is gespecialiseerd in strafrechtzaken. Cees Korvinus studeerde tussen 1970 1977 aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn verdediging van allerlei topcriminelen. Korvinius is ook lid van de Advies Commissie Strafrecht van de NOVA en de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming.

Eberhard van der Laan
Eberhard van der Laan. Maar die is toch burgemeester van Amsterdam, zie ik u denken. Dat klopt. Van der Laan is momenteel burgemeester (zeer verdienstelijk) maar een voormalig advocaat. Hij was sinds 1992 medeoprichter en partner van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, werkte eerder al in de politiek en richtte zich daarna weer volledig op de advocatuur. Zijn belangstelling lag vooral in het bestuurdersaansprakelijkheidsrecht. Mometeel is hij dus weer terug in de politiek als eerste burger van Amsterdam.

Bram Moszkowicz
Natuurlijk moeten we deze (voormalig) advocaat niet vergeten. Moszkowicz heeft onder meer zaken gedaan voor Desi Bouterse, Holleeder en Geert Wilders. Omstreden is vooral zijn vertrek. Doordat Moszkowicz zijn financiële bedrijfsvoering niet op orde had en bovendien werd aangeklagd door meerdere mensen, besloot de rechter in 2013 dat Moszkowicz zijn ambt niet meer mocht uitoefenen.

(2613)