Sublimatie druktechniek voor promotieartikelen

Sublimatiedruk is het soort druktechniek waarbij inkt door verwarming opgenomen kan worden in het materiaal waarop de druk wordt gemaakt. Het grote voordeel bij dit type drukwerk is dat full-colour foto’s en logo’s op producten gedrukt kunnen worden.

Aardewerk en glas bedrukken

Bij mokken bedrukken of glaswerk bedrukken wordt de inkt in het artikel “gebakken” door middel van hoge hitte. Op deze manier is het mogelijk om een logo of afbeelding heel goed in het product te drukken.

Textiel bedrukken

Bij textiel bedrukken met sublimatiedruk wordt de inkt vanuit vaste consistentie overgebracht op het textiel door middel van verdamping (gas) zonder dat dit eerst vloeibaar hoeft te worden.

Hierbij wordt de opdruk op een stuk transfer papier aangebracht. De pers op hoge temperatuur drukt het textiel en het transferpapier tegen elkaar aan. De druk en hitte laat de inkt op het transferpapier loslaten en hechten op het textiel. Anders dan bij zeefdruk is transferdruk qua kwaliteit van de druk, met betrekking tot details, beter realiseerbaar.

Voor en nadeel

Het grootste voordeel van sublimatiedruk is dat dit type druk zeer geschikt is voor full-color drukwerk van afbeeldingen. Ook is deze druktechniek duurzaam. De opdruk zit als het ware in het materiaal wat de duurzaamheid verhoogt en heeft veel minder kans op vervaging. Hierdoor zijn bedrukte materialen ook bestendig in de wasmachine of vaatwasser.

Het nadeel van deze druktechniek is dat niet elke ondergrond geschikt is voor sublimatiedruk. Met name textiel en harde achtergronden zoals aardewerk en glas zijn hiervoor uitermate geschikt.

(0)