Een schaamlipcorrectie; niks om je voor te schamen

Schaamlippen die te groot zijn en hierdoor als hinderlijk ervaren kunnen worden; in de medische wereld spreken we pas van (te) grote schaamlippen als deze daadwerkelijk klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als psychische zijn.

Na de pubertijd gaan bij meer dan 50% van de vrouwen de buitenste schaamlippen hangen en worden deze groter dan de binnenste schaamlippen. Dit is geen afwijking maar een normale verandering. Wel kan het gebeuren dat schaamlippen gedurende de jaren steeds groter worden. Hier gaat het dan vaak om de binnenste schaamlippen. De medische term hiervoor is hypertrofie. Dit is ook iets wat veel te zien is bij vrouwen die meerdere kinderen hebben gebaard.

Hoe werkt een schaamlipcorrectie?

Wanneer je ervoor hebt gekozen een schaamlipcorrectie-behandeling te ondergaan, bespreekt de arts eerst alle ingrepen. Daarna begint de arts met het verkleinen van de binnenste schaamlippen zodat deze onder de buitenste schaamlippen komen te vallen. Dit wordt gedaan door overtollig weefsel te verwijderen. Deze ingreep vindt plaats met een lokale verdoving en duurt gemiddeld een half uur. Voordat deze ingreep begint, markeert de arts het te verwijderen weefsel en wanneer dit is verwijderd worden er oplosbare hechtingen geplaatst. Hierdoor hoef je niet terug te komen en kun je dezelfde dag nog naar huis.

Wel kun je de eerste paar dagen een kleine zwelling voelen, maar schrik niet, dit is heel normaal. Het is echter wel verstandig maandverband te dragen en het dagelijks goed af te spoelen. Ook kun je de eerste twee weken niet vrijen of zwaar werk verrichten. Hiermee kun je de vagina immers belasten en kan het zo zijn dat de ingreep niet goed geneest.

Wordt een schaamlipcorrectie vergoed?

Wanneer een schaamlipcorrectie medisch noodzakelijk is, kunnen de kosten vergoed worden door de zorgverzekeraar. Wanneer een schaamlipcorrectie echter wordt uitgevoerd om andere redenen, dan wordt deze niet vergoed. Neem daarom altijd eerst contact op met de zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je van tevoren eerst met de arts overleggen, dan kun je er zelfs voor kiezen of je een vrouwelijke of mannelijke arts wilt. Tijdens het consult met de arts kun je jouw voorkeur wat dit betreft uitgebreid uitspreken.

(53)