Moet uw borstprothese verwijderd worden?

grotere borstenVeel vrouwen zijn ontevreden over de vorm of de grootte van hun borsten en besluiten om die reden om uiteindelijk een borstvergroting door plastische chirurgie of juist een borstverkleining uit te laten voeren. Meestal begint de zoektocht naar een goede plastisch chirurg om de operatie uit te laten voeren dan op internet of in de vriendenkring. Als er uiteindelijk een keuze is gemaakt voor een specifieke kliniek of ziekenhuis, zal er een intakegesprek plaatsvinden met de behandelend arts om de ingreep te bespreken. In veel gevallen zal er ook een medisch onderzoek worden gedaan om te bepalen of de patiënt gezond genoeg is om de operatie te kunnen uitvoeren.

Redenen om een borstprothese te verwijderen

Veel vrouwen zijn zeer tevreden met hun nieuwe borsten na de operatie, ze voelen zich geestelijk een stuk beter en hebben absoluut geen spijt dat ze hun borsten hebben laten verkleinen of vergroten. In veel gevallen is er een borstprothese ingebracht bij het realiseren van een borstvergroting. Maar in sommige gevallen moet de borstprothese worden verwijderd of verwisseld. Hieronder zullen we de oorzaken bespreken.
Een van de redenen waarom de borstprothese moet worden verwijderd, is het lekken van de prothese. Tegenwoordig komt dat niet meer voor, maar vroeger gebeurde het in sommige gevallen wel. Ook kan het zijn dat de borstprothese in van zijn plaats is gekomen, dat komt bijvoorbeeld voor als de prothese onder de borstspier is geplaatst. Een andere reden is dat de huid rond de borst slapper is geworden. Maar het komt natuurlijk voor dat de patiënt zelf de borstprothese wil laten verwijderen omdat ze het resultaat gewoon niet mooi vindt.

De behandeling zelf

borstvergroting
Ook nu zal er eerst weer een intakegesprek plaatsvinden om de implicaties van de operatie met de patiënt te bespreken. De operatie waarbij de borstprothese wordt verwijderd en/of verwisseld duurt ongeveer anderhalf uur en zal plaatsvinden onder algehele narcose. In veel gevallen zal op de plaats van het litteken van de eerste operatie weer een incisie worden gemaakt waarlangs de prothese dan verwijdert zal worden. Soms zal een iets grotere snee worden gemaakt. Als de patiënt besluit om de prothese te verwijderen zonder daarvoor een andere prothese in de plaats te willen, zal de operatie wat uitgebreider zijn. De huid is namelijk door de huidige borstprothese opgerekt en zal voor huidoverschot zorgen als de porthese wordt verwijderd. Een en ander zal door middel van plastische chirurgie weer hersteld moeten worden, wat de operatie dus wat ingewikkelder maakt. Ook zullen er hoogstwaarschijnlijk in dat geval wat meer littekens achterblijven.

(101)