Trapliften; wat zijn de kosten?

Niemand zit er natuurlijk echt op te wachten, maar wellicht komt er ook voor jou een moment dat het dagelijks op- en afgaan van de trappen in huis toch te veel wordt. Tijd voor een traplift?

Wie de markt op gaat voor een traplift krijgt heel wat keuzes en dus te nemen beslissingen voor de kiezen. Natuurlijk is het vraag welke soorten er precies zijn en welke geschikt is voor de persoonlijke situatie? Maar ook moet er gekeken worden naar betrouwbaarheid, functionaliteit en duurzaamheid. En hoe zit het met de benodigde garanties, keuringen en certificaten? Gelukkig is daar ook online heel veel informatie over beschikbaar en zijn er specialisten die je hier verder mee kunnen helpen.

Kosten

Maar er is nog een belangrijk aspect bij de aanschaf en montage van een traplift: de kosten. Een beetje complexe traplift waarbij verschillende bochten moeten worden gemaakt kost toch al snel meer dan € 10.000,-; iets wat niet zo maar iedereen even uitgeeft. Maar zijn er dan geen mogelijkheden één en ander (deels) te laten vergoeden? Dat hangt af van verschillende factoren.

Ten eerste: de aanschaf van een traplift zijn vanaf 2014 niet meer aftrekbaar van de belasting. Dat was voor die tijd vaak wel mogelijk, maar de aftrek voor aanpassingen aan een woning en hulpmiddelen is helaas stopgezet.

WMO

Tegenwoordig is de gemeente in Nederland er voor verantwoordelijk om te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen en dus niet dient te verhuizen naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis. En voor het verstrekken van hulpmiddelen die dat mogelijk maken is er de zogenoemde Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hiermee is het mogelijk bij medische klachten een hulpmiddel zoals een traplift aan te schaffen met overheidssteun. Helaas moet je er wel rekening mee houden dat de wetgeving op dit gebied tegenwoordig een stuk strenger dan een aantal jaar geleden.

Om aanspraak te kunnen maken op de mogelijkheden van de WMO-regeling dien je, sowieso alleen met een doktersverklaring, een afspraak te maken bij het WMO-loket in je woonplaats. Daar wordt dan bekeken of je in aanmerking komt. Een positieve uitkomst kan vervolgens op twee manieren in de praktijk worden gebracht:

In natura; hierbij krijg je een traplift toegewezen door de gemeente. Enige inspraak op het gebied van welk model zit er dan meestal niet in;
Een subsidie; je krijgt dan een PGB (persoonsgebonden budget) toegewezen om zelf een traplift aan te schaffen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van onder andere je leefsituatie en inkomen.

Tweedehands

Krijg je subsidie, dan is het wellicht verstandig je ook eens te oriënteren op tweedehands trapliften waarvoor je tot wel 50 procent minder betaalt dan als je een nieuw exemplaar aanschaft? Dat is toch wel de moeite waard! Er zijn online verschillende specialisten in tweedehands trapliften te vinden die je graag verder helpen!

(60)