Alles wat je moet weten over de ideale kogeldruk

Kogeldruk is de druk die de aanhanger, caravan of fietsendrager uitoefent op de kogel van de trekhaak. Doordat de kogeldruk binnen de wettelijke marges moet blijven is het altijd nodig om deze te controleren voordat je op pad gaat. Iedere auto heeft namelijk een andere toegestane kogeldruk.

De ideale kogeldruk vinden

Iedere auto heeft dus een andere toegestane kogeldruk. De fabrikant bepaalt de kogeldruk en levert hier dus informatie over aan. De maximale en minimale kogeldruk van de auto is te vinden op het typeplaatje van de trekhaak en in de autopapieren. Logischerwijs is de grens van de kogeldruk de maximale druk dat vaak in kilogram staat aangegeven. Mochten de gegevens van het typeplaatje en de autopapieren verschillen, dan zijn de autopapieren leidend.

Een te lage kogeldruk

Mocht je erachter komen dat je een te lage kogeldruk hebt, dan is het aan te raden om de bagage naar voren te plaatsen. Dit verhoogt namelijk de kogeldruk. Let wel goed op dat er niet te veel gewicht voorin komt te liggen, dit maakt de aanhanger of caravan instabiel. Het probleem bij een te lage kogeldruk is dat er te weinig binding is met de auto, waardoor de aanhanger of caravan gevoeliger is voor zijwind. Hierdoor kunnen er slingerneigingen ontstaan wat erg gevaarlijk kan zijn.

Een te hoge kogeldruk

Net als bij een te lage kogeldruk is een hoge kogeldruk te verhelpen door de bagage te verplaatsen. Wanneer de kogeldruk te hoog is, is het aan te raden om de bagage naar de as van de aanhanger of caravan te verplaatsen. Het probleem bij een te hoge kogeldruk is dat de achterkant van de auto te veel naar beneden wordt getrokken door de aanhanger. Hierdoor is de grip van de voorwielen minder en is de wegligging slechter van de auto.

De kogeldruk meten

De kogeldruk kan gemeten worden met een speciale kogeldrukmeter. Dit is een apparaat waarmee je de kogeldruk heel eenvoudig kan meten. Heb je geen kogeldrukmeter dan is het ook mogelijk om met een personenweegschaal de kogeldruk te meten. Door een blok hout onder de koppeling te plaatsen op een weegschaal met daarop eveneens een blok hout kan de kogeldruk gemeten worden. Dit hoeft niet precies op de kilogram overeen te komen, een kilo meer of minder maakt niet zo veel uit.

Let dus goed op voordat je een trekhaak koopt wat de kogeldruk is van de auto en of deze goed aansluit bij de aanhanger of caravan die je voor ogen hebt.

(389)