Graszoden voor in de tuin!

Gras in de tuin, prachtig en erg handig! Als je gras in je tuin wil, zijn er eigenlijk twee opties waar je uit kunt kiezen: graszoden leggen of graszaad planten. De ene biedt meer voordelen dan de ander. Hieronder kom je alles te weten over graszoden en de voordelen ervan!

Wat zijn graszoden eigenlijk?

Een graszode kun je eigenlijk zien als een lange plak gras. Deze lange plak gras bestaat uit een laag van wortels, een laag grond en een laag grassprieten. De graszoden worden op grote oppervlaktes gekweekt. De graszoden groeien hier voor ongeveer 12 tot 14 maanden, de graszoden moeten namelijk erg sterk zijn. Ze moeten namelijk sterk genoeg zijn omdat ze op een ander stuk grond moeten wortelen en doorgroeien. Graszoden worden in een compacte rol geleverd, die bij het leggen gemakkelijk over het oppervlak uitgerold kan worden.

Voordelen van graszoden

Graszoden bieden erg veel voordelen ten opzichte van het planten van graszaad. Ten eerst, door middel van graszoden ligt er direct gras in de tuin. Graszaad moet nog ontkiemen en tot het oppervlak komen, terwijl graszoden al gezonde plakken gras zijn. Ten tweede, graszoden zorgen voor een goed en even verdeeld gazon. Graszaad is erg licht en kan gemakkelijk verplaatst worden door windstoten. Vogels zijn daarentegen ook erg dol op graszaad. Door middel van wind en vogels, die het graszaad verplaatsen, kunnen er dus oneven plekken ontstaan in het gazon. Dit is uiteraard niet wenselijk en is bij het leggen van graszoden niet het geval. Ten derde, de kans op onkruid wordt hevig verminderd. De graszoden hebben een erg sterke wortellaag, waardoor onkruid weinig kans maakt om tot het oppervlak te komen.

Enkele tips

Wanneer je graszoden gekocht hebt, moet je deze binnen 24 uur leggen. Graszoden kunnen anders uitdrogen en niet meer goed doorgroeien op de nieuwe bestemming.

Bij nieuwe graszoden leggen, is het belangrijk om de grond eerst om te spitten. Haal eventuele resten van oud gras weg en spit de grond goed om.

Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om de graszoden goed nat te spuiten. Hierdoor krijgen de graszoden van het begin af aan genoeg voeding, waardoor deze gemakkelijker de grond in kunnen groeien.

(12)