Klusjes rond het huis in het najaar

werkkleding
Ben jij een herfsttype? Of hou je toch meer van de zomer? Hoe dan ook, je doet er niks aan. De seizoenen komen en gaan vanzelf. Wat niet vanzelf gebeurt, is het onderhoud aan je huis. En als je een eigen huis hebt, ben je daarvoor zelf verantwoordelijk. Dat betekent dat de tijd is aangebroken om te kijken of je nog klusjes in en om het huis zou moeten doen.

Zorg voor goede werkkleding

Voor onderhoud rond je huis is het aan te raden om altijd goede werkkleding en werkschoenen te dragen. Dat werkt simpelweg veiliger en verkleint het risico op ongelukken aanzienlijk. Voorkom in ieder geval kleding met uitstekende delen waarmee je achter iets kunt blijven haken met alle gevolgen van dien. In die zin is voorkomen altijd beter dan genezen zullen we maar zeggen.

Schilderen

Voor schilderwerk ben je nu eigenlijk al te laat. Ja, misschien komt er nog een mooie nazomer, waarin je het buitenwerk zou kunnen aanpakken, maar met het grillige Nederlandse weer moet je daar niet te veel op hopen. Toch is het goed om even een inspectierondje te doen. Hoe liggen de houten kozijnen erbij? Zijn ze nog niet rot? Als het tijd is om te schilderen, moet je misschien al even volgend jaar een weekje plannen voor wat verfwerkzaamheden. Tussen de buien door schilderen kan in principe wel, maar de verf blijft langer zitten als het droog en zonnig weer is. Of je besteedt het uit aan de winterschilder, dat kan natuurlijk ook. Een andere goede suggestie: neem kunststof kozijnen, dan ben je voor altijd van dit probleem verlost.

De tuin

De periode van lekker buiten zitten en barbecueën is bijna voorbij (als die nazomer inderdaad niet meer komt). Dat betekent ook dat je naar je tuinmeubelen moet kijken. Blijven ze buiten staan? Zo ja, moeten ze dan behandeld worden om te voorkomen dat ze tijdens de winterperiode wegrotten? Ook elders in je tuin moet je straks weer maatregelen nemen. Snoeien, de boel opruimen, exotische planten naar binnen brengen… Kortom, je tuin moet ook weer winterklaar.

Het dak en de goten

Je doet er goed aan ook het dak eens aan een herfstinspectie te onderwerpen. Is het nog helemaal heel? Lekt het nergens? En hoe zit het met de goten en de regenpijpen? Zijn die niet verstopt? Het kan handig zijn om eens een emmer water door de goten te gooien. Zo zie je of er mogelijk ergens problemen kunnen ontstaan.

(37)