Dit zijn de voordelen van een goede akoestiek op werk

akoestische panelen
Het is algemeen bekend dat de werkomstandigheden op verschillende manieren positief beïnvloed kunnen worden. Eén van de zaken waar je aandacht aan kan besteden is de akoestiek. Veel mensen zullen nu waarschijnlijk een beetje vreemd opkijken. Hoe kan de akoestiek van een ruimte er nu namelijk voor zorgen dat de werkomstandigheden kunnen worden verbeterd? Dat valt vrij eenvoudig uit te leggen. Slaag jij er namelijk in om de akoestische eigenschappen van de ruimte waarin je gaat werken te optimaliseren? Dan zal je daardoor kunnen rekenen op de onderstaande voordelen!

Waarom gebeurt er tegenwoordig zoveel onderzoek naar akoestiek op het werk?

Er is de voorbije jaren behoorlijk wat onderzoek gedaan naar akoestiek op het werk. Dat is het gevolg van verschillende redenen. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat mensen steevast op zoek zijn naar mogelijkheden om hun concentratieverlies te beperken. Dat is ook logisch. Elke onderbreking waarmee je wordt geconfronteerd zorgt er in de praktijk voor dat je rekening dient te houden met zomaar even tien tot vijftien minuten concentratieverlies. Verschillende onderzoeken, waaronder één van het Stress Research Institute hebben duidelijk aangetoond dat het optimaliseren van de geluidsomgeving in de praktijk kan zorgen voor 30 procent minder stress en afleiding. Het onderzoek werd uitgevoerd in twee verschillende geluidsomgevingen. Voor de medewerkers geldt dat ze niet op de hoogte waren van het onderzoek.
Voor de ene ruimte geldt dat de akoestiek erin werd geoptimaliseerd. Voor de tweede ruimte geldt dat de akoestische eigenschappen net slechter werden gemaakt. Tijdens het onderzoek werd ervoor gekozen om de geluidscondities van de twee ruimtes verschillende keren om te wisselen. Door dit te doen werd meteen duidelijk dat de aanwezige werknemers sterk werden beïnvloed door de geluidsomgeving in een open kantooromgeving. De akoestische verbeteringen die werden gerealiseerd zorgden in de praktijk voor de volgende voordelen:

• Er was sprake van 30 procent minder verstoring in het algemeen;
• Het aantal verstoringen van dichtbij daalde met 29 procent;
• De verstoringen op afstand daalden met 22 procent;
• Er was sprake van 15 procent minder cognitieve stress;

De bovenstaande vaststellingen hebben er inmiddels voor gezorgd dat menig aantal bedrijven ervoor hebben gekozen om de akoestische eigenschappen van hun werkruimtes onder de loep te nemen. Op deze manier hoopt men met een verbeterde akoestiek op werk ook te zorgen voor optimale werkomstandigheden en aldus ook een betere productiviteit.

Reduceer de afleidingen en stress ook binnen jouw onderneming

Het creëren van een optimale omgeving voor je werknemers staat erom bekend ervoor te zorgen dat afleidingen evenals stress danig kunnen afnemen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je werknemers met meer plezier zullen werken, daarnaast zullen ze ook merkelijk productiever worden. Jarenlang werd er nochtans maar weinig aandacht besteed aan de akoestische eigenschappen van een (bedrijfs)ruimte. Ondertussen is het echter duidelijk dat daar verandering in is gekomen. Zou jij ook graag de akoestiek op werk naar een hoger niveau willen tillen, maar weet je niet meteen hoe je dit nu precies in de praktijk moet gaan aanpakken? In dat geval kan het de moeite waard zijn om een zogenaamde akoestiekscan te laten uitvoeren. Op deze manier weet je meteen waar de pijnpunten precies zijn gelegen met betrekking tot jouw werkruimte.

(42)