Voorbijgangers wekken energie op in Las Vegas

warmtepomp
We zijn ons met zijn allen steeds meer bewust dat we duurzamer moeten omgaan met energie om de aarde niet ten onder te laten gaan. We moeten duurzamer en milieuvriendelijker gaan leven. Je ziet dat bijvoorbeeld in de auto-industrie waar benzinemotoren toch wel hun langste tijd hebben gehad en plaats maken voor elektrisch rijden. Een voorbeeld is het gebruik van een warmtepomp om huizen te gaan verwarmen in plaats van met gas.
EnGoPlanet, een startup uit New York die begaan is met het klimaat, heeft vier lantaarnpalen laten plaatsen op een pleintje in Las Vegas. Geen nieuws volgens jou? Toch wel, want de lantaarnpalen werken op zowel kinetische en zonne-energie. De kinetische energie wordt opgewekt door mensen die langs de palen lopen.

Hoe wordt er energie opgewekt?

Onder de lantaarnpalen zijn speciale straattegels geplaatst die 4 tot 8 watt opwekken als iemand er op stapt. Hoeveel een Watt en een kWh is zie je op EasySwitch.nl. Hoewel dit niet veel is, wordt alle energie door de slimme lantaarnpaal opgeslagen totdat het donker is. Er zijn ook extra zonnepanelen geïnstalleerd zodat er ook verlichting is bij minder drukke dagen.
Behalve dat de opgewekte energie ervoor zorgt dat de straatverlichting de hele nacht aan staat is dat nog niet alles. Op de paal zijn ook stopcontacten, USB-poorten en een draadloos oplaadstation geïnstalleerd. Ook wordt er een gratis Wifi-signaal uitgezonden die voor iedereen in de buurt te gebruiken is!

Privacy

Op de lantaarnpalen zijn allemaal sensoren geplaatst zodat er verschillende data verzameld kan worden over de omgeving. Hierbij moet je denken aan de luchtkwaliteit en bijvoorbeeld videobeveiliging. Er is nog geen complete duidelijkheid gegeven over welke gegevens de lampen allemaal kunnen verzamelen. Een ding wat in ieder geval zeker is, is dat ze milieuvriendelijk zijn. Of het ook een goed idee is wat betreft je privacy moet je voor jezelf bedenken aangezien er bijvoorbeeld privégegevens in de handen van het bedrijf kunnen vallen.

Nederland

Helaas zijn er in Nederland nog geen testen gaande met het opwekken van elektriciteit via kinetische energie. Vind jij duurzaamheid ook erg belangrijk en wil je jouw steentje bijdragen aan het groener maken van Nederland? Stap dan over op groene energie. Dit is erg gemakkelijk met energie vergelijken op EasySwitch.nl. Hier kan je onafhankelijk alle energieleveranciers met elkaar vergelijken en filteren op een aantal kenmerken zoals duurzaamheid, contractduur en tarief. Alle energieleveranciers worden onafhankelijk met elkaar vergeleken en met switchen van energieleverancier kan je in een kwartier wel 400 euro per jaar besparen!

(46)