Wat is een draadloze speaker?

Een draadloze speaker is simpelweg een luidspreker waarmee muziek of andere geluiden afgespeeld kunnen worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld vanaf je iPod, smartphone, desktop en zelfs tablet muziek kiezen die je wilt horen.

Betekent dit dat er helemaal geen draden zijn?

De ingebouwde versterker van de draadloze speaker heeft natuurlijk elektriciteit nodig om te werken. Daarom zit er op elke draadloze speaker een usb-aansluiting of een netsnoer naar een voeding waarmee de accu opgeladen kan worden. Per merk verschilt het hoe lang deze accu meegaat. De gemiddelde accu van een draadloze speaker kan -wanneer volledig opgeladen- tot wel 8 uur meegaan.

Welke draadloze speaker past bij mij?

Wanneer je een draadloze speaker koopt moet je goed bedenken waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Natuurlijk om muziek mee te luisteren, maar bedenk goed in welke ruimte dit gedaan wordt. Wanneer je een draadloze speaker zoekt die op meerdere plekken gebruikt gaat worden dan kun je beter een klein formaat nemen die is voorzien van een accu. Wanneer je deze alleen thuis gaat gebruiken kun je beter kiezen voor een groter formaat. Deze bieden doorgaans een betere geluidskwaliteit.

De geluidstechnieken van draadloze speakers hebben twee mogelijkheden namelijk: bluetooth en wifi. Iedere geluidstechniek heeft zijn voor- en nadelen. Bluetooth is makkelijker is gebruik en overal te gebruiken terwijl wifi niet overal te gebruiken is maar wel zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Mocht je geen keuze kunnen maken dan heb je geluk. Er zijn namelijk ook draadloze speakers die beide opties hebben. Het is natuurlijk ook mogelijk een speaker met logo te nemen. Deze kun je volledig zelf ontwikkelen of zelfs als relatiegeschenk weggeven.

Bluetooth

Zoals bekend is het grootste voordeel van bluetooth dat deze makkelijk is in gebruik. Vrijwel iedere smartphone anno 2019 heeft bluetooth waardoor je altijd verbinding kunt maken met jouw draadloze speaker. Een ander voordeel van bluetooth is dat de accu van de draadloze speaker doorgaans langer meegaat. Echter heeft elk voordeel ook een nadeel en dat is bij bluetooth het bereik. Vaak is het bereik van bluetooth beperkt en moet je in de buurt van je draadloze speaker blijven. Reken op zo’n 6 meter en dan zal je altijd verbinding blijven houden.

Wifi

Wanneer je jouw tablet of smartphone verbindt met wifi en de draadloze speaker ben je niet afhankelijk van het bereik van je smartphone, maar van het bereik van je wifi-netwerk. Deze is doorgaans vele malen groter dan het bluetooth bereik.

(0)