10 mooiste wijnstreken van Frankrijk

Wijnliefhebbers van over de hele wereld komen naar Frankrijk voor haar enorme hoeveelheid wijngaarden. Hoewel je geen liefhebber van druiven hoeft te zijn om te genieten van de wijnstreken, helpt het zeker. Naast de beroemde wijnstreken heeft Frankrijk ook ’s werelds mooiste landschappen, dus plan een reis naar Frankrijk en geniet van alle schoonheid in dit land. Er is niet voor niets zoveel toerisme Frankrijk.

Elzas

In de oostelijke regio’s van Frankrijk vind je het prachtige wijngebied van de Elzas. Het ligt dicht bij de grens van Duitsland, wat betekent dat de hier geproduceerde wijnen een zware Germaanse invloed hebben. Met zijn beroemde wijnroute, is de Elzas gericht op de wijntoerist, dus verwacht open wijngaarden, traditionele houten dorpjes en verschillende verfijnde voedselkeuzes (waaronder 26 restaurants met een Michelinster). Bezoek deze streek in oktober, wanneer de jaarlijkse festivals plaatsvinden voor een echte Elzasser wijnervaring.

Loire Vallei

Als je van wijn houdt, bezoek dan de Loire-vallei, de belangrijkste producent van witte wijn in Frankrijk. Beroemd om haar natuurlijke schoonheid, prachtige kastelen en pittoreske stadjes, is het Loiredal een uitstekende reisbestemming. Net als de Elzas, staat het Loiredal klaar om de wijntoerist te verwelkomen, waarbij veel van de wijngaarden gunstig gelegen zijn aan de ‘Route du Vin’, de wijnroute langs de Loire. Met ongeveer 7.000 wijngaarden met een oppervlakte van meer dan 70.000 hectare wijngaarden.

Bourgondië

Bourgondië, gelegen ten zuidoosten van Parijs, is een mooie en rustige regio die nauw verbonden is met de wijnproductie. 360 kilometer lang vind je hier kleine wijngaarden in dorpen, gelegen langs een smal dal. Met zijn historische en culturele schoonheid is dit een adembenemende plek om te bezoeken, en met Chardonnay en Pinot Noir-druivensoorten in overvloed verdient deze regio absoluut zijn reputatie van wereldklasse.

Champagne

Deze wijnstreek is zo beroemd dat er een drankje naar is vernoemd. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke Moet champagne die toch wel over de hele wereld bekend is. Deze mooie Franse wijnstreek begint 140 kilometer van Parijs, rond de stad Meaux en strekt zich uit van de rivier de Marne tot aan de stad Epernay. Om het gebied te bereiken, kun je het beste de veerboot nemen en vanaf daar is het nog 2,5 uur rijden. Het is de reis waard, want Champagne is de thuisbasis van een uitzonderlijk mooi landschap, werelderfgoedlocaties, middeleeuwse kastelen en wijngaarden zover het oog reikt.

Bordeaux

Misschien wel de beroemdste wijnregio van Frankrijk, en ook een van de mooiste. Het wijngebied van Bordeaux is te vinden in de regio Aquitaine in Zuidwest-Frankrijk en blijft het centrum van de wereld van de fijne wijn. Het beslaat een enorm gebied en is absoluut een van de meest populaire wijnregio’s, en produceert voornamelijk rode wijn met een uitstekende reputatie. Bordeaux is de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest gerespecteerde wijngaarden, maar het is de prachtige stad waar de regio zijn naam aan ontleent. De stad Bordeaux staat op de werelderfgoedlijst en is prachtig bewaard gebleven met klassieke en neoklassieke architectuur, waarvan een groot aantal al meer dan een paar eeuwen onveranderd is gebleven.

(144)