Wat moet je doen bij een kapot slot?

Vaak betekent een kapot slot concreet dat de cilinder van het slot beschadigd is. De andere elementen van een slot, zoals het schild welke over de cilinder heen valt, zijn vaak niet beschadigd. Het vervangen van de cilinder is voldoende om het slot weer naar behoren te laten functioneren. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een kapot slot. Denk bijvoorbeeld aan vorstschade, waarbij vocht in de cilinder als gevolg van vorst uit is gaan zetten. Ook het afbreken van een sleutel of bijvoorbeeld een inbraak kan leiden tot schade aan de cilinder van het slot.

Zelf een kapot slot herstellen door cilinder te vervangen

In sommige gevallen heb je de hulp van een slotenmaker niet direct nodig, wanneer het slot defect is geraakt. Je vindt op internet verschillende websites met stappenplannen, waarin wordt uitgelegd hoe je een kapotte cilinder zelf kunt vernieuwen. Het vervangen van een cilinder is overigens ook interessant wanneer je thuis gaat verbouwen. Zo kun je een sleutel geven aan de uitvoerder, zonder bang te hoeven zijn dat deze na de uitvoering nog steeds in je woning kan komen. Na de uitvoering vervang je het tijdelijke slot voor het slot wat je voorheen al gebruikte.

Slotenmaker inschakelen bij een kapot slot

Wanneer het niet lukt om de kapotte cilinder van het slot zelf te vervangen, kun je hier de hulp van een slotenmaker voor inschakelen. Dit is bijvoorbeeld gewenst, wanneer je door het afbreken van de sleutel niet meer naar binnen kunt komen. Een slotenmaker beschikt over de kennis, ervaring en tools om het kapotte slot te herstellen. In het geval van een inbraak worden deze kosten vaak vergoed door de verzekeraar. Wil je het slot vandaag nog laten repareren? Veel slotenmakers bieden een spoeddienst, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is.

(57)