Waarom een tafel aankleden

Tafel aankleden nog wel hip?

In huis kleden we onze tafels aan met een simpel tafelkleed en sommige mensen gebruiken enkel tafelkleden wanneer de tafel wordt gedekt. Zo blijft de tafel netjes, maar in de horeca gaat dat er wel anders aan toe. Daar zijn de tafels onderdeel van de uitstraling en dient de tafel er netjes uit te zien, maar slaat het aankleden van tafels over op onze huishoudens? Is tafel aankleden nog wel hip of behoort het tot de dynastie van onze ouders en grootouders?

Nu hebben we in huis geen menukaarten, kaarsen en azijn standaard op tafel staan, maar kunnen we wel nadenken over de uitstraling van onze eetkamer. Niet iedereen heeft een eetkamer en er wordt veelal op de bank voor de televisie gegeten. Om toch een beetje de horeca in huis te halen kan ook de woonkamer annex eetkamer best leuk aangekleed worden. Zónder al te veel moeite.

Hoe doen we dat?

  1. Een tafelkleed kan voor een warme aankleding van de ruimte zorgen. Dit hoeft niet een tafelkleed te zijn dat de hele tafel bedekt, maar kan ook een kleed zijn dat in het midden van de tafel komt te liggen met de punten over de rand. Daar kunnen de pan(nen) of specerijen terecht;
  2. Zet een grote (geur)kaars op tafel voor een lekkere warme en gezellige sfeer. Dineren bij kaarslicht hoeft niet per se in een restaurant, dat kan ook prima thuis;
  3. Accessoires als placemats van bamboe of leer, kaarsen, bijpassende onderzetters of  wierook bij het eten kan voor een heerlijke en zelfs aromatische sfeer zorgen die het eten ten goede komt. Een ware horeca-ervaring, gewoon in eigen huis.

Met bovenstaande tips kan er ongetwijfeld een fijne sfeer worden gerealiseerd, maar is het nog wel hip? Het dekken en aankleden van de tafel? Doen we nog wel aan gezellig eten in huis of bewaren we dat liever voor het restaurant en het café? Hoe dan ook is het wel even het proberen waard. Want eten is meer dan enkel het consumeren van voedsel, het is vaak een familiaire aangelegenheid. Even gezamenlijk praten over de dag of over een algemeen onderwerp. Even weg van de dagelijkse waan en dat hoeft eigenlijk helemaal niet hip te zijn.

(253)