De kunst van het glasblazen

Als je in je woning rondkijkt staan er waarschijnlijk heel wat glazen producten. Maar hoe worden deze gemaakt? Glasblazen is een hele kunst en is niet zo makkelijk als deze kunstenaars laten lijken.

Techniek

glasblazen-62431Glasblazen kan zowel op een gasbrander als aan de over worden gedaan. Die tweede variant is het bekendst. Hierbij wordt vloeibaar glas van 1130 graden met een stalen pijp uit een pot gehaald. De losse ‘klodder’ vloeibaar glas wordt een paar keer met de pijp rondgedraaid zodat deze goed in het middel blijft zitten. Nu wordt er door de pijp lucht geblazen zodat het vloeibare goedje wordt gevuld met lucht en een holte krijgt. Nog steeds wordt de pijp hierbij rondgedraaid. Daarna kan elke keer weer een beetje nieuw vloeibaar glas aan de bol worden toegevoegd zodat hij groter kan worden gemaakt. Met verschillende gereedschappen kunnen er vormen aan het glas worden aangebracht.Door een klein knipje vlak achter de pijp te maken, kan de vorm hier worden afgebroken als hij klaar is. Door deze dan op een andere staaf te zetten kan later de opening van waar de pijp zat worden afgewerkt door het materiaal weer warm te maken en een soort van dit te vouwen. Als dit ook klaar is wordt het glas weer van de staaf afgehaald en in een koeloven gezet. Hierin daalt de temperatuur langzaam, zodat het glas niet te snel afkoelt en kan breken. Het stukje waar de staaf zat kan later nog worden weggesleept.

Recyclen

Glas-RecyclingHet leuke aan glas is dat je er eindeloos mee kunt spelen en variëren. Geen vorm is te gek. Ook veel verpakkingen worden gemaakt van glas. Hiervoor zijn speciale glasbakken om de resten weg te gooien. Alle restjes glas kunnen namelijk weer gesmolten worden, om opnieuw iets van te maken. Op 11 juli 2015 is er ook een nieuwe campagne genaamd ‘Glas in t bakkie’ ingegaan om mensen bewust te maken dat je glazen potjes en flessen ook vaak met de dekseltjes erop kunt weggooien. Dit maakt het makkelijker voor iedereen om het weg te gooien en ontstaat er geen twijfel meer over wat nou wel en niet in de glasbak mag.

Cadeautjes

Ook voor een origineel cadeau kun je denken aan glas. Er zijn bijvoorbeeld kleine beeldjes die worden gemaakt van glas. Maar ook voor drinkglazen zijn de opties eindeloos. Kijk bijvoorbeeld op glazengraveren.nl om je eigen logo, tekst of afbeelding in een glas te laten graveren. Of denk aan glazen mozaïek tegels in je huis om sfeer te creëren!

(279)