Oude spullen verkopen of hergebruiken?

tweedehands spullen

Vergeleken met de rest van Europa zijn Nederlanders zeer actief als het gaat om de verkoop van tweedehands spullen. Artikelen die niet meer gebruikt worden en ergens opgesteld staan waar niemand ze ziet gooien we maar moeilijk weg. Liever wordt er gekozen om ze aan vrienden of familie te geven. En als het iets op kan leveren beter maar verkopen dus. Het kwijtraken van de rommel en er nog iets aan overhouden ook, dat is wat men het liefste wil. Er zijn mogelijkheden genoeg. Maar waar? En welke spullen kun je beter houden en op een andere manier hergebruiken? Een aantal voorbeelden op een rij.

Vrijmarkten

Een prachtig voorbeeld is natuurlijk het jaarlijks terugkerend gebeuren tijdens Koningsdag, wat voorheen Koninginnedag heette. Duizenden mensen die op straat hun overbodige bezittingen neerstallen om er een klein centje aan proberen te verdienen. Verder organiseert men in veel gemeenten wekelijks of maandelijks dit soort vrijmarkten om spullen te verkopen. Naast de verdiensten doen veel mensen dit ook voor de gezelligheid en voor de hobby. Verzamelaars kunnen er van alles vinden wat nergens meer te koop wordt aangeboden.

Verkoop via internet

Wat nog altijd groeit is het aantal verkopen van tweedehands spullen via internet. De bekende kanalen als eBay en Marktplaats worden gretig gebruikt. Binnen een paar klikken kunnen via apps advertenties met foto’s geplaatst worden via de smartphone. En de spullen kunnen, voor nog meer gemak, door de koper opgehaald laten worden. Naast deze grote spelers op de markt staan er ook veel nieuwe alternatieven op. Websites die het hergebruiken van oude artikelen stimuleren. Hier kunnen spullen aangeleverd worden die zelf niet verkocht kunnen worden. Met de hulp van zulke sites als Boxmarkt.nl is de kans groter op een verkoop. De artikelen kunnen in een opgestuurde doos worden gestopt en er worden nieuwe productfoto’s voor gemaakt. Bij een verkoop houdt men er dan zo een 80% aan over, Doelstelling is om minder weg te gooien en meer materialen te herbruiken.

Een tweede leven

Zo zijn er ook genoeg spullen in huis die je met de hulp van wat gezonde creativiteit een tweede leven zou kunnen geven. Wat te bedenken van een ouderwetse badkuip. Als deze hier en daar wat wordt aangepast valt hier een leuk bankje van te maken. Of een houten stoel die overbodig geworden is. Deze kan wat ingekort worden en opgehangen worden aan de muur om wat leuke dingen op te zetten. Zelfs van een stapel oude magazines of boeken kan een prima opzettafeltje gemaakt worden. Opties genoeg, het overwegen waard of oude spullen verkocht of nog eens gebruikt kunnen worden.

(227)