Studenten hebben een makkelijk leven?

Het leven van een student kan moeilijk zijn. Je zult het waarschijnlijk niet bij stil staan maar studenten hebben het niet altijd makkelijk. Waarmee zouden ze het dan moeilijk mee hebben zou je denken? De meeste mensen die niet studeren weten dat ook wel. Het is waar dat een groep studenten zich aanstellen. Meestal wordt de opleiding door de ouders betaald of ze kunnen tegen 0 % rente geld lenen voor de opleiding. Die moeten ze natuurlijk terug betalen maar daar mogen ze 15 jaar over doen.

De studie is klaar en nu?

En terwijl ze studeren krijgen ze ook nog eens studie financiering (stufi). Daarnaast hebben de meeste studenten ook een (bij)baan. En ze krijgen allerlei voordelen wat leningen en huren betreft. Eigenlijk hebben studenten het vrij makkelijk. Wat je vooral merkt is dat een grote groep studenten het er maar moeilijk mee hebben als ze na hun studie echt moet gaan werken in het veld waarvoor ze gestudeerd hebben. Dit merkt je vaak genoeg. Of sommige studeren voor jaren 8+ jaren en dan kunnen ze er geen werk in vinden.

Tijdelijke banen

Studenten kunnen allerlei verschillende banen hebben naast hun studie, zelfs als ze klaar zijn dan hebben ze niet gelijk een baan. Sommige hebben wel meer geluk en kunnen bij de plek waar ze stage hebben gelopen of hun scriptie moesten doen ook aan de slag nadat ze succesvol hun studie hebben afgerond. Maar andere hebben meer moeite om een baan te vinden die past bij hun studie.

Soms lukt dat niet en moeten ze een tijdelijke baan vinden om daar wat geld te verdienen. Maar vaak worden ze niet aangenomen omdat ze of te duur zijn, over gekwalificeerd zijn of te weinig ervaring. Maar goed daar zitten de meeste mensen mee.

Gewoon werken

Soms als je niets vind wat bij je past dan moet je wel wat anders. De meeste studenten wonen op zichzelf en willen niet per se terug naar het ouderlijk huis. En zeker niet nadat ze de vrijheid hebben ervaren om op zichzelf te wonen. Ja er komen dingen erbij maar dit houdt niet in dat je kan lanterfanten. Soms moet je werken en geld verdienen. Ook is het niet het leukste werk.

Wat wel veel studenten doen is horeca werk. Op de 1 of andere manier is het heel populair onder de studenten. Maar ook baantjes gewoon in een magazijn moeten ze gewoon doen. Dus ja je moet wel.

(6)