Groentetassen VS Maaltijdboxen

Welke ken je beter? Of waar heb je vaker over gehoord kan ik misschien beter vragen, zeer waarschijnlijk over de maaltijdbox toch? het leuke van deze boxen is dat ze een rijke geschiedenis kennen, nee ze waren er inderdaad niet ineens uit het niets. De groentetassen zijn namelijk de voorloper van de maaltijdboxen zoals we die vandaag de dag kennen, toch heb je tegenwoordig vele varianten hierin en zijn ook de groentetassen een stuk populairder dan vroeger, maar waar komt dit door? Door de maaltijdboxen die een modern aftreksel zijn van de groentetassen die op hun beurt weer meer aandacht krijgen door de boxen? Daarom in dit artikel een leuk debat over groentetassen vs maaltijdboxen.

Groentetassen
Een simpel concept dat je vroeger veel bij groenteboeren en biologische winkels zag, je kan je inschrijven om wekelijks een tas vol met gezonde (biologische) groenten op te halen. Voor een klein bedrag en veelal goedkoper dan wanneer je alles afzonderlijk zou kopen stond er elke week een tas voor je klaar waarvan je de inhoud van te voren niet weet. Leuk, inspirerend en gezond, want op deze manier ging je gevarieerder eten, en verplichte je jezelf tot het koken met nieuwe producten die je op deze manier leerde kennen. Destijds zaten er geen recepten en dergelijke bij.

Wooden crate of fresh vegetables
Wooden crate of fresh vegetables

Maaltijdboxen
Wederom een erg simpel concept maar ontzettend gepast in de huidige tijd, een box vol met verse producten waarvan bij de meeste de producten rechtstreeks van de telers en producenten komen, deze worden compleet in de goede hoeveelheden met recepten voor een aantal personen voor een aantal dagen bij je thuisbezorgd. Dit alles kan naar keuze ingesteld worden, de hoeveelheid personen en de gerechten kun je kiezen, en kun je bij enkele bekende maaltijdbox bezorgers meerdere dagen kiezen waarop je de box bezorgd krijgt.

Je zou dus kunnen zeggen dat de maaltijdbox een verfijnde groentetas is, het idee is hier duidelijk wel afkomstig van en is het door de jaren heen uitgegroeid tot een fenomeen, we kennen de boxen inmiddels allemaal en zelfs 1 op de 10 Nederlanders heeft al eens een maaltijdbox besteld. In Nederland is deze markt de laatste jaren ontzettend ontploft en zijn maaltijdboxen van HelloFresh, De Allerhande Box, Mathijs Maaltijdbox, Streekbox en Beebox niet meer weg te denken, om er zo maar een paar te noemen.

Marktsegment
Waar HelloFresh dit concept groot wist neer te zetten volgde al snel meerdere bedrijven dit wisten dat dit een gat in de markt was, al snel volgende de supermarkten die duidelijk een kans zagen maar ook tegelijkertijd een gemis als ze ook niet met een eigen box zouden komen. Mensen die een foodbox bestellen komen namelijk minder vaak in de supermarkt omdat ze alle producten voor hun maaltijden elke week weer thuisbezorgd krijgen. Albert Heijn sprong hier direct op in en ontwikkelde de Allerhande Box, deze box was zeker niet de eerste sterker nog AH kwam als een van de laatste met een maaltijdbox op de markt maar wist in korte tijd een marktaandeel van 14% te bemachtigen met hun AH Maaltijden box waarmee ze op dit moment de 2e best verkochte maaltijdenbox van Nederland zijn.

Door het openbreken van deze markt en de vele marketing activiteiten van alle bezorgers zie je duidelijk dat ook de kleinere regionale box bezorgers veel meer aandacht krijgen. Mensen zijn opzoek naar maaltijdboxen en stellen daar vandaag de dag zelfs hun eisen aan, zo heb je bij iedere verkoper wel een vegetarische maaltijdbox is het assortiment, biologische maaltijdboxen zijn niet meer weg te denken en ken je ook al glutenvrije, Paleo, koolhydraatarme, en allergenenvrije maaltijdbox varianten.

Ook de groentetassen hebben dankzij deze belangstelling een opmars gemaakt, waar wel de meeste groentetassen meer richting de complete maaltijden zijn gegaan om toch met de maaltijdboxen te concurreren. Het leuke hiervan is om te zien hoe deze markt werkt, eerst waren er de groentetassen, jaren later volgde de maaltijdbox dankzij het idee van de groentetas, deze markt werd compleet opengebroken en was een instant hit, en nu krijgen ook de groentetassen weer hun verdiende aandacht. Je zou kunnen zeggen dat ze niet zonder elkaar kunnen.

Gezonder eten
Je kan lang en veel vertellen over dit onderwerp, het is dan ook iets wat mij enorm bezig houdt, vooral nu we in onze drukke samenleving steeds meer opzoek gaan naar gezond en verantwoorde voeding, komen dit soort ideeën perfect van pas. Gezond eten is nu belangrijker dan ooit, we eten met z,n allen te veel bewerkt voedsel waar allerlei toevoegingsmiddelen aan worden toegevoegd om veel verschillende redenen die ik je vandaag ga besparen. Een feit is dat we al jaren erg ongezond eten en er nu eindelijk licht aan het einde van deze tunnel is. Door dit soort initiatieven zoals de maaltijdboxen, groentetassen maar ook de fruitboxen die je steeds vaker ziet gaan we verstandiger met eten om. Daarom wil ik je vragen om dit bericht te delen, zeg het voort, bestel een keer een fruitbox of foodbox, en kies voor gezond en eerlijk eten!

(10)