Hoe herdenken we onze dierbaren?

Er komt in ieders leven een moment dat er afscheid moet worden genomen van een dierbaar persoon. Die dierbare persoon kan een partner zijn, maar natuurlijk ook een familielid, vriend of bekende. In die zin is de dood onvermijdelijk, we krijgen er allemaal mee te maken. Voor sommigen komt de dood ineens, bijvoorbeeld door een fatale hartaanval of een dodelijk ongeval, voor anderen gaat het wat langzamer. Als men bijvoorbeeld ziek wordt en niet meer kan genezen, kan men zich voorbereiden op de dood, in hoeverre dat al mogelijk is natuurlijk. Maar toch komt er een moment dat we overlijden, hoe moeilijk dat gegeven ook is te accepteren.

Begrafenis of crematie

De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering lopen waarbij ze zich hebben verzekerd tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Ook zijn er daarnaast veel mensen die in hun testament hebben opgenomen hoe ze begraven willen worden en welke muziek er bijvoorbeeld moet worden gespeeld tijdens de begrafenisdienst. Veel mensen willen daarbij echt een moderne begrafenis , met speciale wensen.

Urnen in de moderne tijd

urnen van glas
Bij een crematie is er de mogelijkheid om de as van onze overleden dierbare te bewaren in een urn. Uiteraard kun je bij de begrafenisonderneming of het crematorium een passende urn worden uitgezocht waarin de as van de overleden persoon wordt geplaatst. Na de crematie zal echter in eerste instantie de as van degene die overleden is in een speciale asbus worden bewaard, later zal pas de as worden overgeplaatst in de urn die gekozen is door de nabestaanden.
Maar ook online zijn er tegenwoordig zeer mooie urnen verkrijgbaar in alle vormen en maten. Zo zijn er sites die speciale urnen van glas ontworpen door kunstenaars verkopen, zowel voor mensen als voor huisdieren. Er zijn ook mensen die speciaal een urn of gedenkobject laten ontwerpen voor hun overleden dierbare, in feite is in onze moderne tijd ook op dit gebied eigenlijk heel veel mogelijk.

Gedenkobjecten

Naast urnen waar de as van de overleden persoon is geplaatst, zijn er ook mooie gedenkobjecten verkrijgbaar, bijvoorbeeld een mooi kunstwerk met daarin een foto van de overleden persoon of huisdier. In sommige gevallen laten mensen ook wel een mooi beeldje maken van hun overleden hond of kat. Zo kunnen ze hun geliefde huisdier op een mooie manier herdenken. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden om een mens of dier te herdenken eigenlijk onbeperkt, van mooie fotolijstjes met de foto van de overleden dierbare erin, tot mooie beeldhouwwerken die in de tuin gezet kunnen worden. Maar waar het om gaat is dat de nabestaanden op een prettige manier de persoon die overleden is kunnen herdenken.

(8)