Vrijwilligerswerk

ouderen hulp

Bij het woord vrijwilligerswerk haken sommige mensen al snel af. Iedereen weet namelijk dat dit onbetaald werk is en daar draaien wij Nederlanders nou eenmaal niet allemaal erg warm voor. Al helemaal niet in de tijden waarin de economie wat lager ligt. Toch is vrijwilligerswerk erg belangrijk voor de maatschappij. Gelukkig zijn er dan ook een hoop organisaties die deze vrijwilligersklussen verzamelen en op zoek zijn naar een helpend handje.

Waarom vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligerswerk komt in verschillende vormen. Zo heb je o.a. sociale projecten, natuur projecten, bouw- en renovatieprojecten, cultuurprojecten en archeologieprojecten. Al deze projecten vragen om een ander manier van kijken en inzet. Maar waarom is vrijwilligerswerk nou zo belangrijk? Er zijn meerdere redenen waarom mensen dit werk doen. Zo is er het gevoel dat je iets nuttigs doet, of je bent zorgzaam ingesteld en wilt gewoon graag anderen helpen. Daarnaast voorkomt op deze manier een gat in je CV. Ook kan vrijwilligerswerk een goede leerervaring zijn.

Nationaal ouderenfonds
Een van de soorten vrijwilligerswerk – en misschien wel de bekendste – is het helpen van ouderen. Het laatste jaar is hier door Gerard Joling en Gordon extra aandacht aan besteed in hun serie ‘Geer en Goor waarheen waarvoor’. In deze afleveringen bleek hoe slecht sommige ouderen het hebben en met hoe weinig geld ze moeten leven. Een extra helpend handje is dus altijd meegenomen voor deze mensen. Niet alleen een boodschap en andere klusjes doen is hierbij een bezigheid. Vooral het sociale contact is voor veel ouderen belangrijk, omdat ze zelf niet meer zo vaak op stap gaan. Een ommetje met de Cane Safe wandelstok zit er niet altijd meer in.

Overheid en vrijwilligerswerk
Ondanks de goede intentie wordt die toch niet altijd gewaardeerd. Er zijn veel mensen die zonder werk thuiszitten en gebruik maken van een WW uitkering. Door de overheid is besloten dat deze mensen ook geen vrijwilligerswerk mogen uitvoeren, wat niet bij iedereen in het goede keelgat schoot. Je doet toch iets goed voor de medemens, waarom is dit dan zo verkeerd? Hier is dan ook een debat over losgebroken en zijn de regels voor vrijwilligerswerk vanaf 1 januari 2015 aangepast. Zo is het bijvoorbeeld nodig dat de organisatie waar je het werk doet een keurmerk bevat en mag het werk dat je uitvoert niet ook door vaste werknemers in het bedrijf worden gedaan. Informeer altijd eerst bij het UWV om zeker te zijn dat je geen problemen krijgt met je uitkering.

(375)