Welkom in Utrecht

arceheologie
Hartelijk welkom in de Domstad Utrecht, een veelzijdige, inspirerende, karakteristieke stad. Deze handige, compacte site voor bezoekers en bewoners van de stad neemt u mee op ontdekkingstocht langs de leukste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Utrecht. In het toeristisch ABC wordt een opsomming gegeven van allerlei interessante onderwerpen zoals musea, attracties, tuinen, kerken, openbaar vervoer, stadswandelingen, forten en arrangementen. Daarnaast is een groot aantal hotels en restaurants opgenomen. Tot slot bevat de site een duidelijke plattegrond. Kortom alle informatie die nodig is om optimaal van uw verblijf in Utrecht te kunnen genieten, zonder ook maar iets te hoeven missen.

Utrecht uniek hart van Nederland

Utrecht, de meest centrale grote stad van Nederland, is met geen enkele andere plaats te vergelijken. Waar loop je zo vanuit de trein de winkels in, waar kun je zo dicht aan de gracht een biertje drinken of van een voortreffelijke maaltijd genieten, waar is een zo mooi en duidelijk centraal herkenningspunt als die meer dan 600 jaar oude Dom? Een stad met een warm kloppend winkelhart, gezellige terrasjes, maar ook een bruisend uitgaansleven. Met ritsen kroegen en cafés, eenvoudige eethuisjes, maar ook stijlvolle restaurants en eigentijdse congres- en vergadercentra.
Utrecht heeft een flonkerend verleden. Het begon allemaal met een castellum dat de Romeinen in 47 na Christus stichtten als onderdeel van versterkingen langs de Rijn. De naam van de stad is vermoedelijk ontstaan door samentrekking van de woorden Uut (benedenstrooms) en Trecht (doorwaadbare plaats). Eind 7e eeuw vestigde de Engelse missionaris Willibrord zich in Utrecht. Daarna kreeg Utrecht ook grote kerkelijke macht en ontwikkelde Utrecht zich als handelsstad. De grachten en werven dateren uit deze glorietijd. Er wordt dan ook veel archeologisch onderzoek gedaan in Utrecht omdat de stad rijk is aan cultuur.

Wereldattractie

De grachten en werven van Utrecht vormen samen een echte wereldattractie. Geen stad op deze aardbol heeft dergelijke voetgangerskaden langs het water. Ze zijn eeuwen geleden aangelegd om toegang te geven tot de kelders die onder de grachtenpanden liggen. In veel kelders zijn nu restaurants en boetiekjes gevestigd. Bovenaan de werven is het altijd gezellig druk en langs het water zijn leuke eetgelegenheden.

Hoogtepunt de Dom

De Dom is met recht de trots van Utrecht, het centrum en het dak van de stad. De meer dan 600 jaar oude Domtoren is Nederlands hoogste toren en heeft een rijke geschiedenis. Met maar liefst 112 meter rijst hij vanaf het Domplein omhoog, ver boven de stad uit. Wanneer de 465 treden onder leiding van een gids worden beklommen, wordt de moeite beloond met een fantastisch uitzicht over de karakteristieke grachten, werven en Middeleeuwse kerken. De aandacht wordt daarnaast zeker getrokken door Nederlands grootste overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne en het NS-station waar een wirwar van sporen samenkomt.

Waterrijk Utrecht

Leuk is het ook om Utrecht eens vanuit een geheel ander perspectief te bekijken. Wat te denken van een tocht per rondvaartboot of kano. Of stap eens op een waterfiets! Het geeft een unieke kijk op de stad met haar werven, kelders en prachtige grachtenpanden.

Onverwachte rust

Wie tijdens een wandeling door het gezellige stadscentrum even uit wil blazen, vindt de ideale rust in een van de verscholen hofjes, bijzondere parken of kloostergangen. Ze zijn er plotseling op onverwachte plaatsen midden in de stad.

Cultureel hart van Nederland

Op museumgebied heeft Utrecht een ongelofelijke sortering in huis. Utrecht is onder meer trots op haar unieke Museumkwartier. In het Museumkwartier zijn 7 grote musea van Utrecht te vinden die elk met hun collecties goed aansluiten bij verleden en heden van de stad. In het moderne Muziekcentrum Vredenburg worden de meest uiteenlopende concerten gegeven. Elk jaar vindt in Utrecht een keur aan grote culturele evenementen plaats. Bijvoorbeeld het internationaal bekende Holland Festival Oude Muziek, het Festival Theater aan de Werf (met acts die zich op en om de werven afspelen), het festival voor moderne dans en beweging Springdance en het Nederlandse Filmfestival.

Divers shoppen in Utrecht

Op relatief korte afstand van elkaar bevindt zich in Utrecht een enorme diversiteit aan winkels. Naast de overdekte winkelcentra als La Vie en Hoog Catharijne is het ook heerlijk om door de prachtige straatjes te struinen die Utrecht rijk is. Hier vindt u een veelheid aan modeboetiekjes, kleding- en schoenenzaken met elk een prachtig assortiment voor elke smaak. Maar ook de liefhebbers van lifestyle-artikelen, antiek en andere snuisterijen kunnen in Utrecht goed terecht.

(35)