Als ondernemer kan het erg vervelend zijn als je veel onbetaalde facturen hebt uitstaan bij je debiteuren. In sommige gevallen kan het zelfs een faillissement als gevolg hebben. Zeker startende ondernemers met nog niet al te veel vet op de botten kunnen in de problemen komen als er veel onbetaalde rekeningen uitstaan. Factoring kan een oplossing zijn en daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.
Hoe werkt factoring?
In feite is factoring een financieringsvorm voor ondernemers, beter gezegd, een soort debiteurenfinanciering waarbij een ondernemer openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Eigenlijk is factoring een nieuwe financieringsvorm, ideaal voor ZZP’ers en het Mkb en een goed alternatief voor een lening. De ondernemer beschikt namelijk op zeer korte termijn direct over cash waardoor de liquiditeit sterk wordt verbeterd. Dus je uitstaande vorderingen worden eigenlijk direct uitbetaald, onafhankelijk van de betalingstermijn die de opdrachtgever heeft. Het voordeel naast het direct uitbetaald krijgen van de facturen die openstaan is dat op deze manier ook een gedeelte debiteurenbeheer uit handen wordt genomen. Op die manier kan de ondernemer zich bezighouden met datgene waar hij of zij goed in is, namelijk ondernemen. Factoring is ook relatief snel te realiseren, doorgaans veel sneller dan het afsluiten van een lening bijvoorbeeld.
Soorten factoring
Grofweg zijn er twee soorten factoring te onderscheiden, namelijk American factoring en traditionele factoring. Bij American factoring worden de kosten per factuur betaald, het voordeel van deze vorm is dus dat je de factoring kunt inzetten voor een specifieke factuur of debiteur. Het is dus een vorm van factoring waarbij de ondernemer veel controle heeft en waarbij er alleen betaald voor de factuur die is overgedragen aan de factoringmaatschappij.
De andere vorm is traditionele factoring. Bij deze vorm neemt de factoringmaatschappij het hele debiteurenbestand over, dus alle openstaande facturen. De ondernemer betaald dan een bepaald percentage van de omzet als kosten. Het nadeel is dat er minder controle is maar het voordeel is dan weer dat de hele debiteurenadministratie via het bedrijf loopt. De ondernemer heeft dus minder controle maar is ook minder tijd kwijt.
Voordelen van factoring
– De liquiditeit verbetert
– Bestedingsruimte groeit mee met de omzet van de ondernemer
– Leveranciers kunnen sneller worden betaald dus kans op betalingskorting
– Minder tijd kwijt aan debiteurenbeheer (o.a. geen incassokosten, etc.)
Maar natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen en die zullen we hieronder op een rijtje zetten. Er zijn namelijk altijd naast voordelen ook nadelen te noemen voor ieder systeem.
Nadelen van factoring<>/h2>
– De factoringmaatschappij krijgt inzicht in de onderneming, zorg dus voor een betrouwbare partij
– Factoring is niet gratis, er zijn kosten aan verbonden
(27)