Watersporten in Nederland

nieuwe zeilen
Nederland is een waterrijk landje. De provincie Zeeland weet daar alles van. Voor kinderen is het fantastisch om in Zeeland op te groeien, omdat er genoeg mogelijkheden zijn om zich op gebied van watersport te ontwikkelen. Er worden dan ook vele watersporten beoefend zoals surfen, wakeboarden, zeilen en sloepvaren.

Windsurfen

Windsurfen wordt gedaan met behulp van een surfplank waarop een zeil is bevestigd. Het kost tijd en moeite om het windsurfen onder de knie te krijgen, maar als je een paar zomers lang goed je best doet zal je merken dat het oefenen zijn vruchten afwerpt. Windsurfen is ideaal voor Nederland omdat je geen grote golven nodig hebt. Bovendien is een surfplank redelijk eenvoudig te vervoeren met de auto. Je kan hem op het dak bevestigen maar in een beetje grote auto kan de plank zelf achterin worden geschoven. In Nederland staat er bovendien vaak een stevige wind zodat de windsurfers hier goed aan hun trekken kunnen komen.

Zeilen

Ook zeilen is een beroemde Nederlandse watersport. Zeilen is een breed begrip want er bestaan ongelooflijk veel zeilboten. Nederland kent dan ook een behoorlijk aantal zeilliefhebbers van alle leeftijden. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd leren zeilen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in de zomermaanden op kamp te gaan bij een zeilschool waar ze je op een gezellige en goede manier leren hoe je goed moet zeilen. Zeilen kan op verschillende niveaus en je kan er ook verschillende diploma’s voor halen. Als je echt serieus gaat wedstrijdzeilen is het wel van belang om regelmatig je zeilen te controleren en waar nodig nieuwe zeilen te laten maken.

Wakeboarden

Wakeboarden is een nieuwere maar zeer gewaagde watersport. Een wakeboarder wordt aan een lijn over het water getrokken. Er zijn drie belangrijke onderdelen van het wakeboarden: trucs, dubbelup en obstacles.

Jetskiën

Ook Jetskiën is de laatste jaren razend populair geworden niet in de laatste plaats door de snelheid sensatie. Een jetski is eigenlijk een soort scooter maar dan op het water. De Jetski wordt aangedreven door een waterjetmotor en in de meeste gevallen zijn ze geschikt voor één persoon. Jetskiën is een flitsende watersport maar niet geheel ongevaarlijk, het kan er ruig aan toe gaan op het water. Goed oppassen dus is aan te raden.

(35)