Populaire vakantiedepartementen van Frankrijk

Frankrijk is een geliefd vakantieland bij alles en iedereen. Honderduizenden Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie naar Frankrijk. Er zijn zeer veel gebieden die in trek zijn. Kijk eens op deze Franse toeristen website voor meer informatie. Het land is opgedeeld in verschillende departementen (In Nederland noemen we dit provincies). Veel departementen hebben hun eigen charmes en toeristische aantrekkingskracht. Enkele populaire ‘vakantiedepartementen’ zetten we overzichtelijk op een rijtje.

Bretagne en Normandië

Deze departementen liggen aan de westkust en niet zo ver bij elkaar vandaan. Bretagne ligt iets zuiderlijk dan Normandië. Voor wie van strand houdt, die kan in deze kustprovincies terecht maar moet tegerlijkertijd rekening houden met ruige en steenachtige kustdelen. Daarnaast is het in het zuiden van Frankrijk vaak net iets warmer. Bretagne en Normandië zijn vooral bijzonder door hun landschap en historische stadjes en dorpjes. Camperen kan ook uitstekende in deze gebieden. Het is daardoor een geliefde vakantieplek voor veel Nederlanders.

Parijs en omgeving

De hoofdstad Parijs, daar kunnen we natuurlijk niet omheen. Ik zou bijna zeggen, letterlijk en figuurlijk niet omheen. Dat klopt uiteraard alleen niet, want Parijs kent al zeer lang haar beroemde Périphérique (ringweg) waar toeristen soms behoorlijk de stress van kunnen krijgen. Het verkeer is hectisch in Parijs, maar dat neemt niet weg dat de stad adembenemend is. Parijs kent veel grandeur, statige gebouwen en het leven is er goed. Het is zeker niet goedkoop, maar wie goed zoekt kan ook wel een goedkope plek voor overnachting vinden. Het is ook zeker de moeite waard om het gebied rondom Parijs te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan Versailles. Deze stad ligt in het departement Yvelines en hier staat natuurlijk het wereldberoemde kasteel van Versailles.

Provence-Alpes-Côte d’Azur

De absolute topkust van Frankrijk is de Côte d’Azur. Hier is het werkelijk leven als een God in Frankrijk. Diverse leuke toerische steden en dorpen maken deze kust helemaal aantrekkelijk. Wil je graag chique, dan kun je afreizen naar plaatsen als Saint Tropez of Monaco. Grote steden aan deze kustlijn zijn Marseille en Nice. Marseille is na Parijs de tweede stad van Frankrijk en is vooral bekend als havenhandelstad. Wat uiteraard een van de belangrijkste zaken is: zwemmen in de Middellandse Zee. De stranden, restaurants en kustplaatsen zijn voor de vakantieliefhebber zeker het walhalla. Voor wie met de auto naar de Côte d’Azur afreist: volg de Route du Soleil. Dit is veruit de snelste verbinding naar de zuidelijke kust.

(2)