Vakantiehuisje kopen?

hotel-drenthe
Iedereen wil almaar naar het buitenland. Dat is in ieder geval de tendens die gezet is de afgelopen jaren. Echter vergeet men weleens dat er in Nederland ook voldoende te zien en te doen is. Er zijn zoveel uitstapjes te verzinnen in Nederland dat je er jaren mee kan vullen. Je hoeft helemaal niet naar het buitenland om het naar je zin te hebben. Het klimaat is wellicht het enige onzekere puntje in Nederland, maar met neerslag is er ook voldoende te doen. Er zijn dan ook veel mensen die besluiten om zelf in Nederland een vakantiehuisje te kopen in bijvoorbeeld Drenthe of Overijssel. Je kunt natuurlijk ook een weekendje weg waarbij je een hotel in Drenthe of Overijssel boekt maar een eigen vakantiehuisje is ook wel prettig natuurlijk.
Die vakantiehuisjes die worden aangeboden op het raam van een makelaar als je door de straten van je lievelingsvakantiebestemming struint zijn jaloersmakend. Het komt dan ook maar al te vaak ter sprake hoe het zou zijn om dat ‘goedkope’ vakantiehuisje te kopen en er een paar keer per jaar naartoe te rijden. Heerlijk toch, zo’n toevluchtsoord? Of toch niet?

Voorbeschouwing vakantieseizoen

Recreatieparken in bijvoorbeeld Drenthe en Overijssel stellen hun deuren regelmatig open voor bezoekers die geïnteresseerd zijn om een chalet, huisje of appartement te kopen. Tijdens zo’n open dag krijgen mensen informatie over hoe zij hun geld terug zullen verdienen tegen welke verhuurprijzen. De vakantiehuisjes worden uiteraard heel idyllisch afgeschilderd en je zou na afloop wel gek zijn als je deze kans aan je voorbij zou laten gaan. Hoewel dat huur vakantiehuis Portugal of Spanje er ook aantrekkelijk uitzag, lijkt dit koop vakantiehuis in Nederland toch wel een veel slimmer idee, maar is dat echt zo?

Niet over een nacht ijs
Velen zullen dit inderdaad zien als hun ultieme kans om een eigen vakantiehuisje te bezitten om er op termijn ook nog eens geld aan te verdienen. De zonovergoten filmpjes en foto’s van de huisjes in de natuur met spelende kinderen erin bevestigen kunnen de keuze voor een vakantiehuisje alleen maar bevestigen. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want een tweede huis betekent ook twee keer zoveel onderhoud. En heb je weleens rekening gehouden met de toeristenbelasting die je moet betalen? Elke gefinancierde woning ben je verplicht te verzekeren en dat kun je ook maar beter doen met een niet altijd bewoond vakantiehuisje. Dat gaat ook geld kosten. En heb je over vier jaar ook nog zin om weer de zomervakantie in Zeeland door te brengen? Het zijn allemaal vragen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een vakantiehuis.

(40)