Elektrische fietsen, kunnen ze wel of niet?

U heeft het vast vaak gehoord de laatste periode: elektrische fietsen kunnen echt niet! Jonge mensen op elektrische fietsen, mensen van midden 40 of zelfs tieners naar school. In dit artikel proberen wij u van de beste informatie te voorzien wat betreft het image van elektrische fietsen en of dit wel of niet terecht is.

Elektrische fiets kopen?

U overweegt misschien wel om een elektrische fiets te kopen. U houdt hier natuurlijk rekening met de prijs, het model, maar ook de uitstraling van een elektrische fiets. Elektrische fietsen zijn heel erg handig, maar hebben niet een top imago. Sommige mensen vinden dat bepaalde groepen mensen geen elektrische fiets mogen hebben. Zo vinden veel mensen dat scholieren echt geen elektrische fiets nodig hebben. Zij zijn nog gezond en kunnen daarom best zelf fietsen, is het argument. Wij willen hierbij opmerken dat kinderen die ver van school afwonen waarschijnlijk gemotiveerder zijn om naar school te gaan, als de afstand beter te overbruggen is. Een elektrische fiets kan hierbij echt een uitkomst zijn. Voor een paar kilometer is dit uiteraard niet nodig.

Wel of niet voor ouderen?

Elektrische fietsen worden vaak als iets gezien wat speciaal voor ouderen is. Elektrische fietsen zijn zeker erg prettig voor ouderen die zelf nog maar weinig kracht hebben. Een gewone fiets fietst dan te zwaar. Een elektrische fiets kan dan net dat (mentale) zetje geven om niet met de auto te gaan maar met de fiets. Zo blijven ouderen langer gezond en blijven langer goed ter been.

Voor vijftigers

Voor veertigers en vijftigers is het moeilijker om te beslissen of er een elektrische fiets wel of niet gebruikt mag worden volgens de sociale normen. Iemand van midden veertig wordt vaak raar aangekeken als hij of zij met een elektrische fiets aan komt rijden. Veel mensen denken dan ook dat veertigers en vijftigers geen extra traphulp nodig hebben. Echter, hoe is dit anders van iemand op een scooter? Dit is zelfs nog iets gezonder dan iemand die op een scooter zit, omdat er nog getrapt wordt. Het enige verschil met een gewone fiets is dat mensen sneller op de plaats van bestemming aankomen en dus iets minder hard hoeven te trappen. Maar er moet nog steeds getrapt worden. Het is niet zo dat er zonder trappen, zoals bij een scooter of snorfiets, vooruitgang wordt geboekt qua afstand.

Een elektrische fiets kan dus voor iedereen. Sommige mensen zullen u misschien raar aantrekken, maar daar hoeft u zich niet van aan te trekken!

(45)