Welke soorten koffie zijn er?

Het is de hype van tegenwoordig: koffie drinken. Van espresso’s tot cappuccino’s je kan het zo gek niet bedenken of er komt weer een nieuwe soort koffie bij. Bedrijven als Starbucks en Coffee Company nemen dan ook erg toe in populariteit. Niet alleen meer voor een puur kopje koffie, maar ook het noteren van de naam op de beker speelt een belangrijke rol. Maar welke soorten koffie zijn er nou eigenlijk? Barista’s zijn dagelijks bezig met het zetten van een heerlijk kopje koffie. Wil jij eens een keer wat anders bestellen dan een standaard zwarte koffie, maar heb je eigenlijk niet zo’n goed idee van welke soorten koffie er allemaal zijn? Lees dan vooral even verder.

Espresso

We kennen allemaal de standaard espresso wel. Letterlijk een kleine koffie shot. De variant hierop de dubbele espresso wordt tegenwoordig ook vaak besteld. Zoals de naam het al zegt zijn dit twee shots espresso in een mokje. Het verschil tussen een espresso en ‘normaal’ kopje koffie zit in de kwaliteit van de koffiebonen en de manier waarop het gezet wordt. De koffiebonen worden namelijk fijner gemalen voor een espresso. Het zetten van een perfecte espresso duurt tussen de 25 en 30 seconden. Wanneer het langer duurt krijg je vaak een verbrande smaak.

Americano

Veel mensen denken dat een americano een standaard kopje koffie is. Toch is dit niet zo/ Het bestaat namelijk uit 25 ml heet water en vervolgens worden hier twee shots espresso aan toegevoegd. Het is net wat minder sterk dan een espresso. Wil je heerlijk genieten van het crema laagje van de koffie? Zorg er dan voor dat je water eerst het glas vult.

Cappuccino

De cappuccino is een bekende koffie. In Italie wordt deze koffie vaak ‘s ochtends gedronken en is het echt een no go om dit te drinken na 10 uur ‘s ochtends. Deze koffie is een combinatie van een shot espresso met melkschuim. Hierbij wordt dezelfde hoeveelheid melk gebruikt als de espresso en vervolgens opgeschuimd tot het ongeveer twee keer zoveel is.
Voor de mensen die een espresso te sterk vinden kan dit een goed alternatief zijn. Tegenwoordig is het ook een grote trend om voor amandelmelk of soja melk te kiezen dan de standaard melk die gebruikt wordt. Check altijd eerst even de kaart of het mogelijk.

Latte macchiato

Een latte bestaat uit meerdere melk laagjes en heeft dus in verhouding meer melk nodig dan een cappuccino. De melk wordt vervolgens gestoomd en hierover heen wordt de espresso geschonken. Dit verklaart ook de verschillende laagjes bij een latte.

De kwaliteit van de koffiebonen spelen een belangrijke rol bij de smaak. Kijk voor kwalitatief goede koffiebonen hier. Welke koffie drink jij het liefst?

koffie

(29)