Verzeker je eerste auto!

Het is zover! Na al die lessen en toetsen heb je dan eindelijk je rijbewijs gehaald. En nu het zover is, wil je natuurlijk zo snel mogelijk je eigen vervoersmiddel aanschaffen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken?

Ophalen rijbewijs

Het begint uiteraard met het ophalen van je rijbewijs. Zonder deze mag je namelijk nog niet de weg op. Om deze te krijgen is een bezoekje aan het gemeentehuis noodzakelijk. Hierbij moet je een geldig paspoort of id-kaart, een pasfoto die aan de eisen voldoet en geld meenemen. Je rijbewijs wordt dan klaargemaakt en deze kun je na 5 werkdagen ophalen. Pas na 10 jaar hoef je weer een nieuwe aan te vragen.

Welke auto?

Er is een grote kans dat je al een auto op het oog hebt. Of in ieder geval een merk. Of deze ook binnen je budget valt is natuurlijk het tweede. Als je een auto koopt moet je met een paar dingen rekening houden. Een van deze dingen is hoe oud de auto al is en hoeveel kilometer ermee gereden is. Als je een nieuwe auto koopt zal deze minder problemen ervaren dan een tweedehandsauto die al veel heeft gereden. Mocht je een auto naar wens hebben gevonden, zorg dat ook dat je er een proefrit in maakt. De auto waarin je lessen hebt gevolgd reageert anders dan andere type auto’s en dit zal waarschijnlijk even wennen zijn. Voel aan hoe die stuurt, optrekt, remt, etc.

Verzekering

Zodra je je auto gekocht hebt mag je er nog niet zomaar mee te weg op. In Nederland is het als autobezitter namelijk verplicht een wa-verzekering te hebben. Dit is ingesteld om eventuele slachtoffers bij een ongeluk te beschermen. De WA-verzekering dekt echter alleen de schade die jij aan een andere auto geeft. Ook als iemand anders in jouw auto rijdt en schade rijdt, is dit vergoed. Mocht je schade aan je eigen auto hebben? Dan dekt de WA-verzekering dit niet. Omdat de prijs van deze verzekering veel uiteenloopt, is het verstandig om eerst autoverzekeringen te vergelijken. Ook is deze maand gebleken dat consumenten een hoop op hun autoverzekering kunnen besparen.

Veiligheid

In veel landen ben je verplicht om sommige items in je auto te hebben. In Nederland zijn er echter geen verplichtingen. Wel is het verstandig om bepaalde voorwerpen bij je te hebben. Als je met pech langs de weg staat en je waarschuwingslichten werken niet, ben je verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen. Dus ook al is het niet verplicht om in je auto te hebben, is het geen overbodige luxe. Ook een veiligheidsvest is handig om in de auto te hebben. Mocht je om welke reden dan ook de auto uitmoeten, ben je in het donker zeker weten zichtbaar. Als laatste zijn een EHBO kitje en reservelampen ook handig om mee te nemen.

Meer informatie over verzekering vergelijken? SUM autoverzekering vergelijken

(295)