Hoe komt u bootverzekeringspremie tot stand?

Bootverzekeringspremie

Een passende en voordelige bootverzekering voor uw boot nodig? In uw beslissing is de hoogte van de premie een belangrijk aspect. Maar hoe komen deze premies dan eigenlijk tot stand? In dit blogartikel worden de factoren verteld die van invloed zijn op de hoogte van uw bootverzekingspremie.

Dagwaarde en schadevrije jaren

De meeste premies van bootverzekeringen zijn over het algemeen gebaseerd op het bouwjaar, de dagwaarde, de lengte, uw aantal opgebouwde schadevrije jaren en het type motor. Hoe groter de boot en ouder hij is, hoe hoger de premie zal zijn, aangezien de kans op schade groter is. Ook betaal je meer verzekeringspremie voor een boot die een hogere dagwaarde heeft dan voor een boot met een lage dagwaarde.

Nieuwe boot of tweedehandse boot? Korting?

Net een nieuwe boot aangeschaft? Dan is de aanschafwaarde van de boot gelijk aan de dagwaarde. Voor tweedehandse boten geldt dat de dagwaarde gelijk is aan de waarde waarvoor de boot gekocht is of de waarde die staat aangegeven in het taxatierapport. Daarnaast speelt de soort motor ook mee. Over het algemeen is een buitenboordmotor meer gevoelig voor diefstal en door dit risico zal de verzekeringspremie hoger zijn. Maar als u beschikt over schadevrije jaren, dan krijgt u korting. Het gaat hierbij wel om de schadevrije jaren met een vaartuig en niet met een rijtuig, dus let hier op.

Specifieke wensen

Er zijn naast de vaste uitgangspunten waarop de hoogte van de premie gebaseerd wordt ook andere factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie. Het ligt natuurlijk ook aan de dekking die u kiest: uw premie zal lager uitvallen als u alleen voor een WA-dekking kiest dan als u voor een Basis Casco of een Uitgebreid Casco pakket gaat. Ook het eigen risico speelt een rol, hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Ook ligt het aan het land waar u van plan bent om te varen. Als u buiten Nederland of zelfs buiten Europa gaat varen, leidt dit tot een hoger premietarief bij de meeste verzekeringsmaatschappijen. Sommige verzekeraars bieden tot slot een extra korting bij boten die een ingebouwd track en trace systeem hebben.

Voordelig verzekeren

Er zijn dus veel factoren die van invloed zijn op uw bootverzekeringspremie. Een bootverzekering is niet verplicht in Nederland, maar wel zeer aan te raden. Benieuwd hoeveel dit ongeveer zal zijn of wat de voordeligste optie is voor uw boot? Bereken dan zelf hier gemakkelijk online uw premie.

(4)