Is een reisverzekering afsluiten wel echt nodig?

Waarom moet je eigenlijk een reisverzekering afsluiten als je op reis gaat? Is dat wel nodig? Je bent tegenwoordig toch al voor van alles en nog wat verzekerd? Je bent niet de enige die dergelijk vragen stelt. Wij helpen je op weg.

Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen materiële schade en letselschade die je tijdens je reis kunt oplopen. De schade die de verzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de door jouw betaalde premie. Daarnaast biedt de reisverzekeraar hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt er eventueel voor dat je wordt teruggebracht naar Nederland, dat heet repatriëring.

Meer risico’s in het buitenland

Wanneer je op vakantie gaat naar een voor jou vreemd land, loop je meer en andere risico’s dan in je eigen land. Je bent immers in een vreemde omgeving. Verkeersregels zijn soms anders en kan chaotisch zijn. Je kan sneller ziek worden door een andere hygiëne, denk aan voedselvergiftiging. In dit soort situaties is het prettig als je kan terugvallen op je reisverzekering

Je reisverzekering biedt de mogelijkheid om hulp te vragen bij een alarmcentrale. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken. Deze ervaren hulpverleners kunnen reizigers in iedere noodsituatie bijstaan en zijn in staat snel adequate hulp te bieden. Dat kan een levensreddende actie zijn, maar ook gewoon een vraag beantwoorden. Desnoods krijg je een Nederlandse arts aan de telefoon die jou een medisch advies kan geven.

Alleen met een reisverzekering ben je ook verzekerd voor de zogenaamde SOS kosten. Dat zijn de kosten die door onvoorziene omstandigheden ontstaan, zoals extra verblijfkosten omdat je door een vulkaanuitbarsting niet terug kunt vliegen. Maar ook als je de vakantie moet afbreken en naar huis moet omdat een familielid ernstig ziek is geworden. Of wanneer je gered moet worden van een berghelling.

Medische kosten

Een belangrijke reden om een reisverzekering af te sluiten zijn de medische kosten in het buitenland. Hoewel je wellicht wel via je zorgverzekering in het buitenland verzekerd bent tegen medische kosten, gelden er wel beperkingen. Wanneer de kosten voor een medische ingreep in het buitenland hoger zijn dan de gangbare vergoeding in Nederland, moet je zelf het verschil bijbetalen.

Buitenlandse zaken: Altijd een reisverzekering afsluiten

Mocht je denken dat het advies om een reisverzekering af te sluiten vooral ingegeven is door commerciële belangen, dan is dat niet zo. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassades adviseren om altijd een reisverzekering af te sluiten als je op reis gaat: “een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland is de basis van een zorgeloze vakantie. Want medische voorzieningen zijn in het buitenland vaak extreem duur. Bijvoorbeeld als een helikopter je van een berghelling redt. Of als je met een gipsvlucht terug moet naar Nederland.”

(101)