De cementtegel in uw huis?

De cementtegel

Wie water, cement en pigment (en veel geduld) heeft, kan ik theorie een cementtegel maken. Dit is namelijk met wat de Moren het tien eeuwen geleden mee maakte en ook hoe het in de cementtegelfabrieken van nu het nog steeds gebeurd. De techniek van het maken en het cement zijn in de loop der jaren natuurlijk wel doorontwikkeld en geperfectioneerd, maar in principe is de basis nog steeds hetzelfde ambachtelijke en milieuvriendelijke handwerk. De techniek die wordt gebruikt om zo’n cementtegel te maken met patronen en kleurrijke decoraties, hebben de Europeanen overgenomen van de Moren. Het gebeurt door gekleurd marmerpoeder in een mal te gieten en vervolgens daarover het cement te strooien. Vervolgens wordt dit samengeperst en ontstaat er een tegel die kan worden gebruikt voor zowel vloeren als wanden.

De tegels van nu

In het eenentwintigste eeuw neemt de vraag van de cementtegels toe. In Nederland staan deze tegels bekend als de Mozaïektegels, Cementtegels of Portugese tegels. Aan het produceren van de cementtegels komt geen verhitting te pas, de gebruikte ingrediënten zijn milieuvriendelijk en ook duurzaam, zoals ze het eeuwen geleden ook deden. Steek meer professionele ontwerpers maken deze dagen gebruik van de Cementtegels als decoratief element. Vaak omdat deze tegels een indruk gegeven van vervlogen tijden, schoonheid en exclusiviteit.

Cementtegel in uw huis

Voor iedereen die een gietvloer bijvoorbeeld net te strak of net te modern vinden staan is een nieuwe optie. Cementtegels die verwerkt zijn in gietvloeren! Deze tegels zijn verzonken in de gietvloer wat een prachtig resultaat oplevert. Het is namelijk zo dat door middel van industriële coating de vloeren worden afgewerkt. Door deze toepassing het met name leuk voor grote ruimtes zoals; horeca, kantoren, wachtruimtes, winkels en woonkamers. Het is mogelijk om zelf je tegels uit te kiezen en te verwerken in de vloer. Het is mogelijk om vrijwel alle kleuren gietvloeren te kiezen hieronder vallen ook de Mediterrane tinten.

Heb je liever een industriële look of toch liever eigentijds? Het is allemaal mogelijk. Er bestaan allerlei verschillende oppervlaktes om te bewerken zoals glad, een cementlook, antislip en met grip. Het is mogelijk om de tegel te verspreiden in de vloer of in een motief neer te leggen. Als dit is gebeurd kan de vloer worden opgevuld met het gietvloermengsel. Deze vloeren zijn dus ook heel goed te gebruiken in de keuken, woonkamer, hal, toilet, badkamer of serre.

(52)