Kunst als woondecoratie

nachtwKunst is een begrip dat moeilijk te definiëren is. Je zou het kunnen omschrijven als een creatieve uiting van de geest, dat zich zowel in tastbare als spirituele vorm manifesteert. Denk hierbij aan een schilderij, boekwerk, de piramides in Egypte of een bewerkt stuk glas of steen. Over deze definitie zullen de meningen ongetwijfeld verschillen. Wat we wel gerust als een feit kunnen stellen is dat het schilderij de Nachtwacht zeker als een kunstobject bestempeld mag worden. Nagenoeg iedereen kent dit meesterwerk van legendarisch Nederlands kunstschilder Rembrandt van Rijn. Het is waarschijnlijk het meeste bekende kunstwerk voor niet-kunstkenners. Geschilderd in de 16e eeuw en een afmeting van ruim drie bij vier meter. Het schilderij is een indrukwekkend kunstwerk om te zien, welk sfeer geeft aan elk willekeurige ruimte zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum. Dit is precies het doel van kunst: het zet je aan het denken en het geeft sfeer aan een ruimte, zowel een kantoorpand, werkplaats als een woning, tuin of andere buitenplaats.

Kunstwerk in huis en kantoor

Kerst is typisch z’n moment waarin decoratie- en kunstobjecten een grote rol spelen bij de sfeer van een woning. Donkere kleuren en het gebruik van stof en verlichting zorgen voor een warme sfeer tijdens de winterse dagen. Je kan een ruimte sfeer geven door allerlei praktische objecten, zoals een bankstel, verlichting en ander soort meubilair. Je kan ook kijken naar planten in grote potten, waardoor een grote open ruimte een prettiger gevoel krijgt. Als het alleen gaat om het gebruik van kunstzinnige woondecoratie, dan is een schilderij het meest gebruikte item om invulling te geven aan een ruimte. Als je een ruimte meer dimensie wilt geven maak je gebruik van beeldende kunstvormen, zoals een mooi glaskunst object op een pilaar of tafel. Met name glasobjecten gemaakt door middel van glasfusing zijn leuke objecten om te zien. Hierbij wordt glas met verschillende soorten glas in elkaar gesmolten, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt. Het glas bestaat uit verschillende vormen en kleuren. Zelfs kan er binnen het glas stalen objecten geplaatst worden, waardoor het beeld nog meer leeft.

Kunstobjecten hebben meestal geen praktisch nut, maar zijn vooral gericht op sfeer. Toch heb je bij kunst ook praktische items, zoals meubilair in kunstvorm. Denk aan stoelen, verlichting en tafels met specifieke kunstzinnige vormen, gemaakt van glas, hout en staal. Vaak wordt gedacht dat kunst duur is. In sommige gevallen is dit ook zo, maar er is genoeg te vinden voor een betaalbare prijs. Een schilderij van Rembrandt zal meer kosten dan een schilderij van een onbekende maker. Dit betekend natuurlijk niet dat het schilderij slechter is.

(117)