Sfeerverlichting door LED-lampen

Verlichting dient lang niet alleen voor een praktisch doeleinde. Naast veiligheid, brengt verlichting sfeer in een ruimte. Of het nu gaat om een binnen- of buitenplaats, dat maakt niks uit. Kijk bijvoorbeeld naar de onlangs vernieuwde boulevard van Scheveningen. Hier heeft de Spaanse architect Manuel De Sola-Morales ervoor gekozen om LED- lampen te plaatsen aan de wandel- en fiets route op de boulevard. LED-verlichting zorgt voor een heldere kleur en een natuurlijk gevoel. Dit in tegenstelling tot bijv. het licht van een gloeilamp of TL-buis. Het grote verschil met andere lampen is dat een LED-lamp geen gebruik maakt van gas, maar een stof dat licht opwekt. Het zijn in feite een grote groep kleine lampjes die bij elkaar in een groep aangesloten zijn. Mede hierdoor is een dergelijke lamp relatief duur, z’n 20 Euro voor de lamp. Hier tegenover staat de lange levensduur van ruim een halve ton aan branduren. Hiernaast is het verreweg de meest zuinige lamp met enorm veel lichtopbrengst. Ook wordt LED niet warm en is het prima geschikt voor buiten.

Verschillende lampen

Gelet op de vele voordelen van LED-lampen wordt dit type steeds meer verkocht. De spaarlamp is helaas uit de winkels aan het verdwijnen, dit door een verbod op gloeilampen in de Europese Unie sinds eind 2012. Wel mogen bestaande winkelvoorraden verkocht worden. Het gaat hierbij alleen om een gloeilamp voor huishoudelijk gebruik. De wet geldt ook niet voor kerst- en koelkastverlichting. De reden voor het verbod is het hoge verbruik welk nadelig is voor het milieu.
Als je niet aan de LED-verlichting wilt beginnen kan je kiezen voor een spaarlamp of halogeen. LED-verlichting en spaarlampen besparen tot 90 procent aan energie in vergelijking met de traditionele gloeilamp. De spaarlamp is goedkoper dan LED. Hier tegenover staat dat een gloeilamp max 15.000 uren brand en een LED 50.000. Dit is dus een enorm verschil. Een ander verschil is de kleur, LED is namelijk veel witter. Halogeen verlichting valt qua verbruik en kosten tussen de gloei- en spaarlamp in. Hierdoor heeft de Europese Unie besloten dat vanaf 2016 alleen de meest energie zuinige varianten van halogeen verkocht mag worden.

Geld besparen door de juiste lamp

Wil je lampen kopen en geld besparen? Kies dan voor LED verlichting. Of je daadwerkelijk geld kan besparen door het vervangen van elke gloeilamp in huis voor LED is maar de vraag. Je moet hierbij rekening houden met dingen zoals: het aantal lampen in huis, wat is het wattage lampen dat je gebruikt? Hoeveel uren branden deze? Etc. Een simpele rekensom: Als je een 50 watt gloeilamp vervangt door een LED van 10 watt dan bespaar je ruim 10 Euro op jaar basis, als je de lamp 3 uren laat branden per dag.

(96)