Verwarming kost veel energie

In de zomermaanden hebben we het vaak warm in huis en worden de ramen opengegooid voor wat verkoeling. We bergen ons winterdekbed op en slapen onder het zomerdekbed of gewoon onder een laken. De verwarming staat uit dus de CV draait geen overuren in de zomer. Wel zijn we geneigd om at vaker te douchen of in bad te gaan omdat we door de warmte wat meer transpireren dan in de koude wintermaanden. We maken dus over in het algemeen wat meer gebruik van water maar verbruiken wat minder gas dan tijdens de winter. Maar we verbruiken ook minder energie in huis tijdens de zomer omdat we dan twee of drie weken met vakantie gaan en dan dus niet thuis zijn. Maar zeker tijdens koude winters verbruiken we veel gas door de gaskachels in huis of door de centrale verwarming.

Lager energieverbruik verwarming

De vraag is dus hoe we, vooral tijdens de koude wintermaanden, kunnen besparen op energie om ons huis te verwarmen. Sluit om te beginnen de tussendeuren in het huis en zet de radiators uit in kamers of ruimtes die niet worden gebruikt.

Huis goed isoleren

Het is bekend dat er veel warmte verloren gaat als uw huis slecht geïsoleerd is. Omdat er immers veel warmte verloren gaat moet u extra stoken om het warm te krijgen en te houden. Uiteraard kost u dat een hoop extra gas en dat kost dus veel geld. Daarom is het dus uitermate belangrijk om uw huis goed te (laten) isoleren en uw huis ook goed te ventileren. Er is zelf berekend dat goede isolatie meer kan besparen dan zuinig stoken. Daarnaast is goede isolatie heel belangrijk om temperatuurschommelingen, tocht en vochtproblemen te voorkomen. Ook het dichtdoen van de gordijnen in de winter helpt om warmte te isoleren in uw huis waardoor er minder gas en dus energie nodig is om uw woning te verwarmen.

(177)