Whisky, de drank die al eeuwen wordt gedronken. Met haar lange geschiedenis is whisky langzamerhand een fenomeen geworden en is amper weg te denken uit de drankwereld. Er zijn wereldwijd miljoenen whisky drinkers en dat zegt veel over het drankje. Vooral onder de mannen is het een populair drankje. Maar hoe wordt deze lekkere alcoholische versnapering eigenlijk gemaakt?
Distilleren en laten rijpen
Het distillatieproces zorgt ervoor dat het verdampte alcohol condenseert en weer vloeibaar wordt. De basis ingrediënten van whisky bestaan uit graan en water. Whisky wordt door 6 stappen bereid: mouten, mashing, fermentatie, distillatie, rijping en aanlengen. Alle graan soorten komen in aanmerking maar gerst, rogge en maïs worden het meest gebruikt.
Het Mouten
Na het oogsten van de gerst wordt deze een paar dagen in het bronwater gereinigd en gedrenkt. Op de moutzolder wordt de gerst uitgespreid over een groot oppervlak, om de acht á tien dagen wordt de gerst omgeschept met een grote, platte, houten schep. Dit doen ze omdat de gerst voor een gedeelte moet gaan ontkiemen. Het zetmeel wordt omgezet in suiker. Het ontkiemen van gerst stopt doormiddel van een vuurtje stoken met turf. De gerst begint dan langzamerhand te mouten. Het turf geeft de gerst een rokerige en turfachtige smaak.
De whisky doorlegt nog drie stappen voordat het kan rijpen. Jonge whisky is kleurloos en ondrinkbaar, daarom wordt whisky voor een aantal jaren gerijpt. Minimum vijf jaar.
Soorten whisky
We kennen de Whisky, Whiskey, Malt, Scotch, Blended, Rye en Grain whisky. Naast de verschillende soorten whisky heb je ook whisky uit verschillende streken. Ierland, Schotland, Amerika en Canada. Whisky een dranksoort, die we niet meer kunnen weg denken bij een gezellige avond in de kroeg! Whisky is dus enorm populair en vooral onder de Nederlandse mannen. Whisky drinkers worden gezien als echte mannen en dit komt door de sterke en robuuste smaak. Whisky blijft dus eigenlijk een echte mannen drank. De beste whisky is online te bestellen op DrankTotaal.nl
(49)