De 5 tips voor het kopen van droog hondenvoer

Kies je ervoor om droogvoer aan je hond voor te schotelen weet dan dat het meeste droogvoer van de meeste hondenvoer aanbieders weinig verschilt van elkaar. Dus waar moet je dan naar uitkijken bij het kopen van hondenvoer? We nemen je mee in de 5 beste tips bij droog hondenvoer kopen.

1 Vermijd granen en tarwe

Honden zijn bij uitstek het meest gevoelige huisdier als het gaat om graanvrij, tarwevrij en glutenvrij voedsel want ze kunnen deze niet verteren. Honden ontwikkelen door graan en tarwe aandoeningen aan de huid en darmen. Kies dus altijd voor een graan-, tarwe- of glutenvrij dieet.

Mocht je bij het kopen van hondenvoer, waarop “vrij” van bovenstaande ingrediënten staat, er toch achter komen dat je hond terugkerende huid en darmklachten krijgt, dan kun je er vanuit gaan dat het hondenvoer toch deze bestanddelen bevat.

2 Let op het vleesgehalte

De meeste aanbieders van hondenvoer tonen aan dat het gehalte aan vers vlees hoog is. Maar wat er niet bij wordt vermeld is dat dit gemeten wordt wanneer het verse “natte” vlees nog niet verwerkt is tot droogvoer. Is het eenmaal verwerkt naar droge bestanddelen dan is het gehalte t.o.v. de andere droge ingrediënten “vulmiddelen” aanzienlijk lager geworden.

De kwestie is dus of je dan toch niet beter over kunt gaan tot het geven van “nat” hondenvoer om de zekerheid te hebben dat je hond een goed gehalte aan vlees binnenkrijgt.

3 Hoog eiwitgehalte

Hondenvoer met eiwitten van goede kwaliteit is van levensbelang voor honden. Maar helaas wordt dit gehalte kunstmatig omhoog gehouden met middelen die van slechte kwaliteit en niet rijk aan eiwitten zijn (al staat het wel zo op de verpakking). Dit wordt vooral door onbruikbare plantaardige bijproducten zoals tarwe- en maïs gluten hoog gehouden.

Er bestaat een wettelijke ondergrens voor het gehalte aan eiwitten, ter bevordering van de groei van honden, wil de verkoper het product “volledig” hondenvoer mogen noemen. Hoe hoger dit cijfer is hoe beter honden er over het algemeen aan toe zijn.

4 Geen dierlijke bijproducten

Dierlijke bijproducten zijn een veelgebruikt bestanddeel in droog hondenvoer. In de vleesverwerking industrie gebruikt men alles van de geslachte dieren, van kop tot staart. Maar het wordt dan onduidelijk welke dierlijke bijproducten in het hondenvoer zit.

Deze bijproducten zijn overblijfselen dat niet verder wordt gebruikt als consumenten voer voor de mens. Dat wil zeggen dat al het bruikbare vlees en eetbare organen al verwijderd is en de resten van de kadavers overblijven zoals botjes, pezen, nagels, snavels, veren, et cetera. Dit wil je dus niet in je hondenvoer hebben.

Maar er zijn fabrikanten die hier gelukkig meer van maken met o.a. hart, nieren, lever, maag, pens en schraap vlees (de laatste restjes vlees dat nog aan de binnenkant van de huid zit). Dit zijn de best bruikbare overblijfselen waar wel degelijk voedzaamheid aan zit voor de hond.

5 Waar is vleesmeel poeder van gemaakt

Een bestanddeel van droge hondenvoer is vleesmeel poeder dat volgens droogvoer fabrikanten nuttig is voor het dieet van honden. Maar niks is minder waar helaas.

Dit zijn overblijfselen uit de vleesverwerking industrie waarbij het kookvocht na het koken van vlees, vetten en uitgelopen eiwitten bevat. Dit wordt opnieuw verwerkt tot een droge substantie en doorverkocht aan hondenvoer fabrikanten. Dit wordt door hen verwerkt in het droogvoer waarmee dit bestandsdeel nog een keer wordt verhit. Er blijft dus niks meer van de voedzaamheid over als er überhaupt nog sprake van was.

Wanneer je op de verpakking als ingrediënt “vleesmeel” of “dierlijk vet” ziet staan dan weet je direct dat de herkomst onduidelijk wordt gehouden en dus lekker kan laten staan in het supermarktschap.

Wat is nu dan het beste droogvoer voor honden?

Het dilemma waar de meeste hondenbaasjes mee zitten is dat goed hondenvoer duur kan zijn. Maar dat neemt niet weg dat er toch weloverwogen keuzes met budget gemaakt kan worden voor goed hondenvoer.

Heb je dus een klein budget, ga dan voor “compleet” droogvoer op basis van rijst of aardappel en vul de voeding aan met verse ingrediënten zoals “nat” vlees (vlees of orgaanvlees). Heb je een breder budget, ga dan voor droogvoer dat voor tenminste 80% uit vlees bestaat en daarbij ook groenten bevat.

Een andere optie is om op volledig vers hondenvoer over te gaan. Geef hier je hond ofwel een “complete” rauw voer maaltijd of kies voor een combinatie van een verse groentemix voor honden en vul dit aan met “nat” vlees.

Nu je weet wat goedkoop gemaakt en slecht hondenvoer kan doen met je trouwe viervoeter (ook al zegt de verpakking anders), weet dan ook dat er ook uitstekende aanbieders van hondenvoer zijn die deze bestaande problemen aan de kaak stellen. Veel instanties die achter het keuren van hondenvoer zitten, of hondenbaasje adviseren kunnen zowel aan de kant van de “goedkope” fabrikanten staan of aan de juiste kan van dit verhaal.

Hoe het ook moge zijn, er zijn genoeg keuzes om te maken aan wat je als hondenvoer aan je hond kan geven. Het is alleen de vraag of je als hondenbaasje je laat leiden door marketing praatjes of dat je nu eens daadwerkelijk wilt weten wat er in het hondenvoer zit wat je voorschotelt aan je hond.

(65)