Bouwvergunning bij mantelzorgwoning

Wat is een mantelzorgwoning? Dit is woning op het eigen terrein, wat erop ingericht is zorg te bieden aan iemand die zorg nodig heeft. Denk hierbij aan een familielid, zoals bejaarde ouders die slecht te been zijn of uw (volwassen) dochter met een fysieke beperking. De wetgeving bij de bouw van een mantelzorgwoning zijn simpel: Sinds enkele jaren kan een mantelzorgwoning vergunningsvrij geplaatst worden op eigen terrein. Dit in tegenstelling tot een aanbouw voor uw eigen woongenot. Hierbij is wel een vergunning vereist en dien je toestemming te vragen bij de gemeente.

Soorten mantelzorgwoningen

Welk soorten mantelzorgwoningen zijn er? Je kan een aparte kant-en-klare woning laten bouwen op uw eigen terrein. Op deze manier behoud je een eigen woonomgeving. Als alternatief kan je een bestaande garage laten ombouwen tot zorgwoning. De garage wordt omgebouwd en voorzien van keuken, badkamer en slaapkamer. De andere mogelijkheid is om een aanbouw te realiseren of de bestaande woning verder te verbouwen.

Wat moet ik aanbouwen?

Wat heb je nodig als een woning gaat verbouwen voor mantelzorg? Dit is afhankelijk van de specifieke wensen. Heb je een verhoogde oprit en heeft de persoon waarvoor u zorgt een rolstoel? In dit geval kan je een plateaulift laten installeren door bijv. Domilift.nl – zij zijn gespecialiseerd in allerlei soorten liften voor binnen en buiten het huis. Hiernaast zaken zoals een aangepaste badkamer en toilet, zijn vrijwel altijd noodzakelijk bij elke soort mantelzorgwoning.

Geen vergunning, wel regels

Ondanks dat het wettelijk is toegestaan zonder vergunning, een woning aan te bouwen en te verbouwen op het eigen ten behoeve mantelzorg, zijn er wel regels verbonden aan de bouw. Raadpleeg hiervoor het bouwbesluit van uw gemeente. In het bouwbesluit leest u regels over de veiligheid, milieu en gezondheid.

Als je besluit de mantelzorg stop te zetten mag de aanbouw niet gebruikt worden als onderdeel van de eigen woning. De aanbouw hoeft afgebroken te worden, maar keuken, badkamer en toilet zal wel afgebroken moeten worden.

Monumentaal pand verbouwen

Vergunningsvrij is niet altijd vergunningsvrij. Als je een monumentaal pand wilt verbouwen tot mantelzorgwoning dien je wel een aangepaste vergunning aan te vragen. Het gaat hierbij om een zogenaamde omgevingsvergunning.

(487)